Harlekýn je nadýchaný dort s krémovou šlehačkou a čokoládou, který se vám ihned rozplyne na jazyku. Upečte si úžasný dort Harlekýn jako z cukrárny.
Co je harlekýn?
Harlekýn je figura z renesančního divadelního období. Postava Harlekýn nebo také pierot, je chytrý a veselý klaun či šašek se zakrytou tváří, který je oblečený do pestrobarevného nebo černobílého károvaného kostýmu.
Podobným barevným dojmem působí i řez dortu Harlekýn, jenž dostal své pojmenování právě podle této figury. Harlekýn je tedy zákusek z čokoládového korpusu, ozdobený střídavě bílou a tmavou šlehačkou.
Další chutné recepty
Dort Harlekýn: Recept na sladký pokrm
Popis
Harlekýn je nadýchaný dort s krémovou šlehačkou a čokoládou, který se vám ihned rozplyne na jazyku. Upečte si úžasný dort Harlekýn jako z cukrárny.
Suroviny
Suroviny na korpus
Suroviny na pařížskou šlehačku
Suroviny na šlehačku
Postup
-
Při pokojové teplotě nechte změknout máslo. Z bílků vyšlehejte polotuhý sníh. Do sněhu po lžících přidejte polovinu cukru a šlehejte, dokud nebude sníh pevný.
-
Do povoleného másla přidejte zbytek cukru a postupně zašlehejte vaječné žloutky.
-
Do vzniklé směsi přimíchejte suché ingredience a olej. Poté do těsta postupně a opatrně přimíchávejte sníh z bílků.
-
Troubu předehřejte na 180°. Pokud použijete horkovzdušné pečení, pak na 160°.
-
Dortovou formu vyložte pečícím papírem a přichyťte ho obručí. Do formy nalijte těsto a pečte 35 až 45 minut.
-
V hrnci smíchejte smetanu, kakao a cukr. Směs přiveďte k varu a přidejte do ní čokoládu. Za stálého míchání čokoládu ve smetaně rozpusťte.
-
Směs přelijte do misky a dejte ztuhnout do lednice minimálně na 6 hodin, nejlépe však přes noc.
-
Ze zbylé smetany vyšlehejte šlehačku. Část jí přidejte k pařížské šlehačce a vyšlehejte krém. Zbytek nechte na zdobení dortu.
Zda je korpus upečený, zjistíte pomocí špejle – když se těsto na špejli nelepí, je korpus hotový.
-
Korpus nechte trochu vychladnout, sundejte obruč a nechte vychladnout úplně. Vychladlý korpus můžete nechat vcelku nebo rozříznout a promazat pařížskou šlehačkou.
-
Boky i vršek korpusu také pomažte pařížskou šlehačkou a pomocí cukrářského pytlíku bohatě nazdobte střídavě pařížskou a bílou šlehačkou. Dort můžete dozdobit čokoládovými hoblinkami.
Poznámka
Tipy na vylepšení dortu harlekýn
Z korpusu můžete vytvořit nejen dort a následně řezy Harlekýn, ale můžete z něj také vykrojit kolečka, dozdobit šlehačkou a servírovat v pohárech či sklenicích.
Jak připravit korpus
- Korpus vám půjde lépe rozkrojit, pokud ho upečete den předem.
- Nenaplněný korpus lze také na několik měsíců zmrazit.
- Pro docílení tuhého krému do smetany můžete přidat ztužovač šlehačky.
Varianty dortu Harlekýn
Při výrobě dortu Harlekýn můžete popustit uzdu fantazii a vytvořit Harlekýn v různých tvarových i chuťových obměnách. Například koláč Harlekýn, dort Harlekýn na plech nebo dezert Harlekýn do skleniček. Klasický krém do dortu Harlekýn můžete obměnit například za vanilkovo-čokoládový mascarpone krém.