Žloutkové řezy je nadčasová kombinace křehkého listového těsta, sametové žloutkové náplně a slaďoučké cukrové polevy. Vyzkoušejte náš recept na tradiční dezert, který hravě zvládne i úplný začátečník.
Původ žloutkových řezů
Žloutkové řezy naleznete v různých obměnách v mnoha evropských zemích. V Čechách jsou to žloutkové řezy, na Slovensku také, v Rakousku kremshnit, ve Francii mille feuille a setkáte se s nimi i v Chorvatsku a v Maďarsku.
Žloutkové řezy byly populární především před lety. Postupem času je z pultů většiny cukráren vytlačily modernější moučníky, avšak jejich příznivci si tento klasický dezert mohou snadno připravit doma.
Při hledání návodu, jak upéct ty nejlepší žloutkové řezy, můžete narazit i na řadu receptů, ve kterých jsou žloutky nahrazeny pudinkem – lze tedy upéct i „žloutkové řezy“ bez vajec. Pravé žloutkové řezy jsou, jak název napovídá, samozřejmě se žloutkovým krémem.
Je však na každém, zda si dle své chutě recept pozmění či ozvláštní a upeče například žloutkové řezy s ořechy, se šlehačkou, s pudinkem, s rumovou polevou, z odpalovaného těsta, či dokonce žloutkové řezy bez listového těsta.
Tipy na vylepšení žloutkových řezů
- Pokud si listové těsto nebudete doma sami připravovat, nekupujte rozválené těsto, ale 500 gramové listové těsto v celku.
- Aby na se na těstě během pečení netvořily boule, pečte jednotlivé pláty těsta zatížené plechem. Budou díky tomu rovné a křupavé i po několika dnech.
- Vánoční žloutkové řezy před servírováním nechte chvíli odpočinout při pokojové teplotě.
- Žloutkové řezy krájejte opatrně ostrým vroubkovaným nožem.
- Bílky, které vám po odebrání žloutků z vajíček zbudou, můžete později využít třeba na bezé roládu, sněhové pusinky nebo makronky. Bílky však bez obav můžete skladovat i zamrazit.
- Žloutkovou polevu můžete využít i na jiný typ moučníků, například na ořechové řezy se žloutkovou polevou.
Doporučujeme: Pochoutka šneci z listového těsta
Nejlepší žloutkové řezy: Jednoduchý moučník
Suroviny
Postup krok za krokem
-
Do hrnce dejte vařit mléko, zrníčka z vanilkového lusku a citrónovou kůru. Pokud místo citrónové kůry použijete citrónový olej, stačí ho přidat až na konci vaření.
-
V míse metličkou nebo elektrickým šlehačem našlehejte žloutky s cukrem a následně přimíchejte mouku.
-
Ke žloutkům přilijte čtvrtinu horkého mléka, promíchejte a směs přelijte zpátky do hrnce se zbylým mlékem, za stálého míchání na mírném ohni přiveďte k varu a poté vařte 10 minut.
-
Nalijte krém do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
-
Do již vychladlého krému po částech vmíchejte změklé máslo a krém vyšlehejte do hladké konzistence.
-
Předehřejte troubu na 190°C.
-
Listové těsto rozdělte na dva díly a vyválejte je do obdélníku velkého 25 x 33 centimetrů.
-
Těsto rozložte na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte ho vidličkou, posypte moučkovým cukrem, přikryjte dalším pečícím papírem, jako závaží na ně položte druhý plech a vložte do předehřáté trouby.
-
Po 10 minutách plech a horní pečící papír sundejte a těsto dalších 10 minut dopékejte dozlatova. Stejně postupujte i při pečení druhého plátu.
-
Když obě těsta vychladnou, spodní plát potřete žloutkovým krémem a na něj položte druhý plát.
-
Řezy přikryjte pečícím papírem a zatižte plechem nebo prkénkem s dvoukilovým závažím (použít můžete například dva pytlíky mouky) a nechte 2 až 3 hodiny vychladit v lednici.
-
Již ztuhlé řezy pomažte marmeládou, kterou jste napřed trochu rozehřáli v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a opět vložte do lednice.
-
Nyní si připravte polevu tak, že fondán společně s citrónovou šťávou necháte rozpustit ve vodní lázni a vymícháte dohladka.
-
Polevu nechte zchladnout asi na 30°C a poté ji rozetřete na řezy.
Poznámka
- Hotové řezy nechte minimálně 24 hodin uležet v lednici.
- Poté stačí řezy rozkrájet a můžete je servírovat.