Buřtguláš je rychlý, tradiční a chutný bramborový guláš, který dokážete uvařit i na táborovém ohni. Jak uvařit ten nejlepší buřtguláš vám poradíme v našem receptu.
Buřtguláš patří mezi oblíbené recepty v české kuchyni. Poojďme se podívat jak ho připravit.
Jak zahustit buřguláš?
- Mouka – základ buřtguláše zaprašte moukou, orestujte a zalijte vývarem.
- Jíška – buřtguláš můžete zahustit jíškou vyrobenou z mouky lehce osmažené v rozpáleném sádle.
- Brambory – do bramborového guláše přidejte víc brambor. Až brambory změknou, část jich odeberte, rozmačkejte a vraťte do hrnce.
Tipy a rady na nejlepší buřtguláš
- Namísto špekáčků můžete buřtguláš udělat z točeného salámu, z klobásy nebo z párku. Použitá uzenina by měla být kvalitní a s vysokým obsahem masa.
- Bramborový guláš můžete různě obměňovat a uvařit buřtguláš se smetanou, s houbami, s fazolemi, buřtguláš pro děti, zdravý nebo chalupářský buřtguláš.
- Pokud chcete bramborový guláš hladké konzistence, po zalití základu vývarem, ještě než do něj přidáte brambory, ho rozmixujte ponorným mixérem.
- Pokud chcete buřtguláš obohatit o další surovinu, v základu orestujte nakrájenou papriku.
- Do základu můžete namísto sladké papriky použít papriku uzenou.
- Můžete použít i majoránkou, kterou na dochucení buřtguláše s chutí používá i Zdeněk Pohlreich nebo kuchařské duo Kluci v akci.
- Šéfkuchař Roman Paulus zas do bramborového guláše přidává čerstvá nasekaná rajčata.
- Milovníci výraznějších chutí mohou přidat špetku pálivé papriky nebo trochu octa.
- Buřtguláš je také ideálním jídlem při kempování pro uvaření v kotlíku.
Doporučujeme: Recept na zdravé květákové placičky
Výborný buřtguláš: Tradiční recept na bramborový guláš
Suroviny
Postup
-
V hrnci rozpalte polovinu sádla a osmahněte na něm nakrájené špekáčky.
-
Lehce zhnědlé špekáčky z hrnce vyjměte, přidejte do hrnce zbytek sádla a osmažte na něm dozlatova cibuli.
-
Přidejte nahrubo nakrájený česnek, orestujte ho a přisypte mletou papriku, hladkou mouku, kmín a ještě krátce orestujte (pouze chvíli, aby paprika nezhořkla).
-
Přilijte vývar, dobře vše promíchejte, přisypte nadrobno nakrájené brambory a osmažené špekáčky.
-
Dle chuti přidejte sůl, pepř, libeček nebo petrželovou nať.
-
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, dokud brambory nezměknou.
-
Buřtguláš můžete dozdobit nasekanou petrželovou natí a podávat s čerstvým pečivem.