Buchty na plech s tvarohem jsou tradičním českým moučníkem po nedělním obědě nebo oblíbenou svačinou. Tvaroh v buchtě zajistí, že buchty budou nejenom výborné, ale také vláčné.
Doporučujeme: Recept na machový dort
Buchty na plech – Recept s tvarohovou náplní
Ingredience
Suroviny na těsto
Suroviny na náplň
Postup
-
Troubu předehřejte na 180 až 190°C.
-
Připravte plech o velikosti 30 cm x 40 cm a vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem.
-
Do mísy přes husté síto prosejte mouku, přisypte prášek do pečiva a cukr s kakaem a promíchejte.
-
Do sypké směsi přilijte 300 ml mléka, olej, přidejte 2 vejce a ručně nebo v robotu či ponorným mixérem s metlami dobře promíchejte.
-
Těsto nalijte na plech a odložte stranou.
-
V míse nebo v robotu spolu vyšlehejte tvaroh, 150 ml mléka, 2 vejce a vanilkový extrakt. Směs dle své chuti můžete ještě přisladit.
-
Poté na celou plochu těsta na plechu lžící pohyby do kříže nanášejte tvarohovou směs tak, aby vzniklo mramorování.
-
Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180 až 190°C asi 25 minut.
-
Upečenou buchtu nechte vychladnout, rozkrájejte ji na 15 dílů a můžete podávat.
Poznámka
- Čím víc vody tvaroh obsahuje, tím je řidší. Tvaroh s vyšším obsahem vody nechte odkapat na sítku nebo utěrce, protože do buchet je vhodnější tvaroh tužší.
- Příliš řídký tvaroh můžete zahustit trochou škrobu, mouky nebo pudinku.
- Namísto cukru krystal můžete použít třtinový cukr.
- Před začátkem pečení nechte všechny suroviny v pokojové teplotě.
- Tvaroh můžete dochutit tak, jak máte rádi. K jeho dochucení se velmi dobře hodí rozinky, žloutek, cukr rum, vanilka nebo strouhaná citronová či pomerančová kůra.
- Pro pozměnění receptu můžete do náplně přidat skořici, ušlehaný sníh nebo mletý mák. Výborná je i tvarohová buchta na plech s ovocem.
- Ideální tvarohová náplň by měla být dobře dochucená a měl by jí být dostatek.
- Čím tučnější tvaroh použijete, tím chutnější náplň bude.
- Pokud neradi suroviny vážíte, můžete vyzkoušet i hrnkovou buchtu na plech.