Losos je v Čechách nejoblíbenější rybou. Jeho maso je chutné, jemné, zdravé a lze ho kombinovat i s výraznými přísadami. Maso lososa obsahuje našemu zdraví prospěšné tuky, především nenasycené Omega 3 mastné kyseliny.
Omega 3 mastné kyseliny podporují mozkovou činnost, udržují v kondici klouby i zrak, chrání srdce, působí protizánětlivě a zmírňují projevy deprese. Pojďme se podívat na recept marinovaného lososa.
Vyzkoušejte také: Recept na pečený losos v troubě
Marinovaný losos v troubě jednoduše a rychle
Suroviny
Postup
-
Lososa omyjte a osušte papírovou utěrkou.
-
V misce vyšlehejte do hladké emulze všechny ingredience.
-
Marinádu nalijte do uzavíratelné krabičky nebo ploché misky a napřed kůží dolů do ní vložte filety lososa. Poté filety otočte kůží nahoru. Nádobu zakryjte víčkem nebo překryjte potravinářskou fólií a nechte několik hodin v ledničce marinovat.
-
Nakonec znovu lososa otočte kůží dolů a nechte ho ještě chvíli při pokojové teplotě marinovat.
-
Když je losos marinovaný, přemístěte ho i s marinádou kůží nahoru do zapékací misky nebo do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 210°C.
-
Marinovaného lososa v troubě pečte 15 až 20 minut tak, aby filety zůstaly uvnitř růžové a kůže byla křupavá a zlatavá.
-
Na hotového lososa položte plátky citrónu a servírujte s bramborovou kaší nebo bramborami.
Poznámka
Tipy jak vylepšit marinovaného lososa
- Lososové filety můžete posypat sezamovým semínkem.
- Základem většiny receptů na přípravu pečeného marinovaného lososa, je losos marinovaný s citronem v soli a cukru.
- Do marinády můžete přidat bylinky, které máte rádi a připravit například marinovaného lososa s koprem. Obecně se k mořským rybám skvěle hodí citrónový tymián, petrželka, rozmarýn, kopr, bazalka, koriandr a estragon.
- Marinovaného lososa můžete upéct i v troubě na pečícím papíru nebo v pekáčku s mřížkou na dně.
- Inspirovat se můžete i šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem a připravit marinovaného lososa v alobalu na grilu.
- Že je losos hotový poznáte, že se po jemném píchnutí vidličkou maso začne oddělovat a má matnou růžovou barvu.
- V Čechách lososa nejčastěji servírujeme s bramborovou kaší. Vhodné je však i zeleninové pyré nebo podávat lososa s těstovinami a smetanovou omáčkou.