meruňkový minikoláč
Recepty Sladké recepty

Meruňkový koláč bez lepku a vajec – recept


Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335

Připravte si zdravý meruňkový koláč bez lepku a bez vajec. Dnes není žádný problém upéci moučník bez vajec a dokonce i bez lepku. Přitom mu to neubere nic na skvělé chuti. Náhrad za běžnou mouku najdete na trhu nespočet. Díky tomu, že je z čeho vybírat, můžete mít pokaždé moučník jiné chuti i nutričního vybavení. 

Čím nahradit běžnou mouku v koláčech?

Nejoblíbenější náhradou jsou pohanková, mandlová, sójová, kukuřičná, lupinová, čočková a kokosová mouka. Osobně ráda míchám i několik druhů mouky, protože některá může mít větší savost nebo působit v těstu těžce. 

Pojďme se tedy podívat jak připravit zdravý meruňkový koláč.

Recept na meruňkový koláč

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutČas odpočinku: minCelkový čas: 50 minutPorce: porceKalorie:200 kcal Nejlepší období:Léto

Připravte si nejlepší meruňkový koláč, který bude chutnat všem. Příprava receptu je jednoduchá a nezabere moc času.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypte veškeré suché ingredience včetně prášku do pečiva.
  2. Přidejte sirup, mléko i jogurt a tyčovým mixérem vymíchejte těsto.
  3. Těsto je hustší (ale ne tuhé).
  4. Pomocí mokré lžíce těsto uhladíte do vymazaných a mletými mandlemi vysypaných formiček.
  5. Nahoru pokladete rozpůlené a vypeckované meruňky.
  6. Pečte na 160 stupňů / 40 minut (z toho 15 minut přikryté alobalem).
  7. Po upečení posypte moučkovým vanilkovým xylitolem.

Doporučujeme: Čokoládová pomazánka s proteinem

Jak na moučkový vanilkový xylitol?

  • 250 g xylitolu si nasypu do sklenice a vložím jeden vanilkový lusk a nechám pár dnů v uzavřené nádobě
  • Poté vše i s celým luskem rozmixuji

TIP: Místo meruněk lze použít i jiné ovoce a stejně tak lze nahradit mleté mandle třeba mletými lískovými či vlašskými ořechy. Maniokovou mouku lze nahradit pohankovou apod. Jen se potom liší množství použité tekutiny – každá mouka má jinou savost. Jako náhradu za vejce můžete použít i předem namočená lněná semínka (vytvoří gel). 

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.