Špaldovo žitné placky
Recepty

Špaldovo žitné placky – Připravte si zdravé pečivo


Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335

Žitné placky jsou oblíbené, jelikož jsou výbornou náhradou za běžné pečivo. Vyzkoušejte si připravit recept na špaldovo žitné placky z kvásku, které jsou velmi chutné.

Celozrnné placky jsou skvělou a zdravou alternativu za běžné pečivo z bílé mouky. Mimo to nejsou náročné na přípravu ani pečení. V podstatě tyto chlebové placky jsou předchůdce dnešního chleba, jak ho známe. My si dnes prozradíme recept na žitné placky z kvásku, aby bylo jídlo ještě zdravější. Nicméně použít lze i droždí a zkrátit tak dobu kynutí, pokud potřebujete mít jídlo brzy na stole.

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas pečení: 12 minutČas odpočinku: 30 minutCelkový čas:1 hodina Porce:2 porceKalorie:300 kcal Nejlepší období:Léto

Recept na placky ze žitné a špaldové mouky. Jednoduchý postup přípravy krok za krokem.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. V míse si smíchejte suché ingredience a přidejte kvásek i vodu podle potřeby.
  2. Vymíchejte těsto v nelepivou kouli – začnite v míse, pak přendejte na pracovní desku, těsto se vám tak lépe zpracovává.
  3. Pomažte si ruce olejem a potřete těsto, vložíme do mísy a sáčku – doba kynutí 2,5 hodiny.
  4. Poté těsto opět vyklopíme na pracovní plochu, kterou jemně posypu celozrnnou moukou, rozdělíme na 100 – 110 g koule a tvořím placky o síle 0,3 – 0,5 mm (mohou být i silnější).
  5. Placky umístíme na plech s papírem na pečení a necháme ještě 20 – 30 minut kynout (u varianty z droždí stačí 10 – 20 minut).
  6. Vkládejte do vyhřáté trouby a peču na 180 stupňů / 12 minut (silnější placky se pečou déle).

Doporučujeme: Domácí housky s husím sádlem

Jak vylepšit žitné placky?

Místo vody můžete při zadělávání těsta použít pivo a rovněž je možné těsto dochutit – česnekem, olivami, sušenými rajčaty apod. Po upečení jsou placky křupavé, druhý den trochu žvýkavější. Proto tyto placky nedělám příliš do zásoby.  Hodí se k pomazánkám, ke guláši, masovým i zeleninovým směsím, polévkám, salátům a vlastně všude, kde je potřeba pečivo. Velikost a tloušťku placek si můžete zvolit sami.

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.