Komerční články

Jaké tepelné čerpadlo se hodí pro novostavbu bungalov?

Novostavby bungalovů jsou oblíbené pro svou jednopodlažní konstrukci a často nízkoenergetické řešení, a proto potřebují efektivní a ekologický způsob vytápění. Tepelná čerpadla jsou ideálním řešením díky využívání obnovitelných zdrojů energie. Při výběru správného typu čerpadla je třeba zohlednit několik faktorů, jako je velikost pozemku, klimatické podmínky a rozpočet. Níže vysvětlujeme, proč se různé typy tepelných čerpadel hodí právě pro novostavby bungalovů.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Tepelné čerpadlo vzduch-voda je nejčastější volbou pro novostavby bungalovů. Využívá teplo z venkovního vzduchu, které následně převádí do topného systému domu, ať už jde o radiátory nebo podlahové vytápění. Tento typ je cenově dostupnější než varianty země-voda či voda-voda, což ocení především majitelé, kteří hledají řešení s nižšími počátečními náklady.

Čerpadlo vzduch-voda funguje efektivně i v mírných zimách, typických pro Českou republiku, a moderní systémy si dokážou poradit i s nižšími teplotami, pokud jsou správně dimenzovány. Bungalovy často využívají podlahové vytápění s nižší teplotou vody, což z tohoto typu čerpadla činí ideální volbu.

Tepelné čerpadlo země-voda

Tepelné čerpadlo země-voda získává teplo z půdy, která má stabilní teplotu po celý rok. Díky tomu má tento systém vysokou účinnost i během zimních měsíců. Ačkoli jsou počáteční náklady vyšší, provozní náklady mohou být dlouhodobě nižší. Pokud máte na pozemku dostatek místa pro instalaci plošných kolektorů nebo vrtů, je toto čerpadlo velmi efektivní a dokáže výrazně snížit spotřebu energie.

Země-voda čerpadlo je vhodné zejména pro bungalovy s větším pozemkem, kde lze provést potřebné vrty nebo instalaci zemních kolektorů. Na menších pozemcích nebo tam, kde nejsou vhodné geologické podmínky, může být jeho instalace složitější.

Tepelné čerpadlo voda-voda

Tepelné čerpadlo voda-voda nabízí nejvyšší účinnost, protože podzemní voda má celoročně stabilní teplotu. Pro bungalovy v lokalitách s dostupným vodním zdrojem to znamená značné úspory na provozních nákladech.

Instalace tohoto typu čerpadla je však technicky náročnější a dražší, jelikož vyžaduje vrty a přístup k podzemní vodě. Vhodné je tedy jen pro bungalovy v oblastech s příznivými geologickými podmínkami – bez přístupu k vodnímu zdroji je instalace nemožná.

Klíčové faktory pro výběr tepelného čerpadla pro bungalov

Při výběru tepelného čerpadla je důležitým faktorem velikost pozemku. Pro menší parcely je ideální čerpadlo vzduch-voda, které nevyžaduje prostor pro vrty či kolektory. Čerpadla země-voda jsou vhodná pro větší pozemky s dostatkem místa pro instalaci potřebných systémů.

Z hlediska investic nabízí čerpadlo vzduch-voda nižší pořizovací náklady, zatímco varianty země-voda a voda-voda mají vyšší účinnost a mohou přinést dlouhodobé úspory, zejména v chladnějších oblastech. Klimatické podmínky hrají rovněž roli – v mírných oblastech je čerpadlo vzduch-voda zcela dostačující, ale v oblastech s chladnějšími zimami se vyplatí investovat do čerpadla země-voda nebo voda-voda, které zajišťují stabilní výkon i při nízkých teplotách.

Závěr

Nejčastější volbou pro novostavby bungalovů je tepelné čerpadlo vzduch-voda díky své jednoduché instalaci a dobrému poměru cena-výkon. U větších pozemků a při preferenci dlouhodobé úspory energie se vyplatí zvážit čerpadlo země-voda. Nejvyšší účinnost nabízí čerpadlo voda-voda, ale jeho využití je omezeno na lokality s přístupem k podzemní vodě. Při výběru tepelného čerpadla je vždy vhodné konzultovat možnosti s odborníkem, který provede analýzu pozemku a potřeb dané stavby. Pokud hledáte spolehlivého dodavatele tepelných čerpadel pro vaši novostavbu bungalovu, určitě byste měli zvážit firmu Schlieger

Zdroj obrázka: StockMediaProduction / stock.adobe.com