Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335
Vyzkoušejte chutný chléb z ovesných vloček. Jedná se o velmi jednoduché jídlo, které však obsahuje velké množství vitamínů. Připravte si snadný recept na ovesný chléb.
Ovesné vločky jsou bohatý zdroj minerálních látek: draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan a vitaminu: A, B1, B2, B6, D, E. Obsahují však také kyselinu listovou a kyselinu pantothenovou, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Dále obsahují vlákninu, škrob, sacharidy, bílkoviny, mnoho antioxidantů a polyfenoly, které jsou velmi důležité pro naše zdraví.
Jestliže nemáme v těle dost antioxidantů, tak naše buňky rychleji oxidují = stárnou. Je dobré vědět, že ovesné vločky také snižují špatný cholesterol a jsou výbornou prevencí proti cukrovce – udržují stabilní hladinu cukru v krvi. My si z této skvělé potraviny dnes upečeme chleba.
Recept na ovesný chléb
Připravte si chléb z mletých ovesných vloček, který se hodí k snídani ik večeři jako příloha.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Ovesné vločky nejdříve rozmixujeme.
- Na rozmixované vločky nalijeme vodu a vmícháme vejce a jogurt – necháme 30 minut odpočívat.
- Poté do těsta vmícháme ostatní suroviny a přemístíme těsto do chlebové formy (20×12 cm).
- Necháme ještě 20 minut odpočívat a vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 60 minut.
- Kontrolujeme pohledem, v případě potřeby přikryjeme vrch chleba alobalem
Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vystydnout.
Doporučujeme: Jablečný štrúdl
TIP: Pokud víte, že tenhle fit chléb z ovesných vloček nebudete používat i se sladkými pomazánkami či marmeládou, můžete dát do těsta cibuli, česnek, pažitku nebo jiné koření a bylinky. Výborné jsou i oříšky.
Doporučujeme: Recept na mrkvový koláč
Chléb je spíš vlhký a vláčný, proto není na dlouhé skladování a svědčí mu lépe chladnější prostředí lednice. Zkonzumujte ideálně do dvou dnů. Pokud si jej upečete večer, může do rána zůstat na mřížce a během následujícího dne jej zkonzumujte.