Připravte si chutné karbanátky z hovězího masa. Jako přílohu můžete použít batáty. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na hovězí karbanátky.
Hovězí maso je známo pro svůj vysoký obsah železa, které je mnohem víc využitelné, oproti rostlinným zdrojům. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, zinek a selen. Pro svůj nutriční profil je hovězí maso velmi oblíbené u sportovců. Pokud se jedná o libové hovězí, má dokonce méně cholesterolu, než kuřecí stehno s kůží. Jeho výhodou je i výrazná chuť, nevyžaduje tedy žádné výrazné dochucování.
Další zdravá potravina v dnešním receptu, jsou batáty. Ty se pyšní koktejlem vitaminu: A, B6 a B12, C, ale i minerály: vápník, hořčík, železo. Prospívají kostem, vlasům, pokožce a lepší obranyschopnosti. Neméně zdravé jsou i brambory, ovšem batáty jsou přeci jen o něco výživnější. Navíc mají nižší glykemický index. To znamená, že po jejich konzumaci se hladina cukru v krvi zvyšuje pomaleji. Pojďme se tedy podívat jak připravit karbanátky z mletého masa.
Recept na hovězí karbanátky
Recept na karbanátky krok za krokem. Připravte si výživné a zdravé jídlo s chutnou přílohou.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- V míse si smícháme hovězí mleté maso, vejce a veškeré kořenící přísady
- Dáme si vařit umyté batáty, vodu lehce osolíme (možno dochutit i kmínem či bylinkami) množství řídíme počtem strávníků
- Z vytvořené hovězí masy tvarujeme v dlaních kuličky, které lehce zmáčkneme a zploštíme
- Restujeme na trošce oleje (z každé strany cca 6 minut)
- Uvařené batáty rozmačkáme, můžeme přidat trochu másla
- Společně servírujeme na talíř a přidáme libovolnou oblohu.
Doporučujeme: Losos s pomerančovou omáčkou
Jak vylepšit karbanátky?
Pro nejlepší karbanátky si můžete přidat podle vlastních preferencí i různé koření či bylinky. Také je možno přidat k masu strouhaný sýr.
Jako další příloha se hodí i pečené batáty či brambory. Jednoduché karbanátky se skvěle hodí i s dušenému zelí, k rajské omáčce nebo jen tak s hořčicí, nakládanou okurkou a chlebem. Chutnají teplé i studené.