karbanátky z hovězího masa
Recepty

Vynikající hovězí karbanátky s batáty

Připravte si chutné karbanátky z hovězího masa. Jako přílohu můžete použít batáty. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na hovězí karbanátky.

hovězí karbanátky
Zdroj: Gabriela Kortova

Hovězí maso je známo pro svůj vysoký obsah železa, které je mnohem víc využitelné, oproti rostlinným zdrojům. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E, zinek a selen. Pro svůj nutriční profil je hovězí maso velmi oblíbené u sportovců. Pokud se jedná o libové hovězí, má dokonce méně cholesterolu, než kuřecí stehno s kůží. Jeho výhodou je i výrazná chuť, nevyžaduje tedy žádné výrazné dochucování. 

Další zdravá potravina v dnešním receptu, jsou batáty. Ty se pyšní koktejlem vitaminu: A, B6 a B12, C, ale i minerály: vápník, hořčík, železo. Prospívají kostem, vlasům, pokožce a lepší obranyschopnosti. Neméně zdravé jsou i brambory, ovšem batáty jsou přeci jen o něco výživnější. Navíc mají nižší glykemický index. To znamená, že po jejich konzumaci se hladina cukru v krvi zvyšuje pomaleji. Pojďme se tedy podívat jak připravit karbanátky z mletého masa.

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas pečení karbanátků: 12 minutČas vaření batátů: 20 minutCelkový čas: 35 minutPočet kusů:10 kusůKalorie:180 kcal Nejlepší období:Léto

Recept na karbanátky krok za krokem. Připravte si výživné a zdravé jídlo s chutnou přílohou.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. V míse si smícháme hovězí mleté maso, vejce a veškeré kořenící přísady
  2. Dáme si vařit umyté batáty, vodu lehce osolíme (možno dochutit i kmínem či bylinkami) množství řídíme počtem strávníků
  3. Z vytvořené hovězí masy tvarujeme v dlaních kuličky, které lehce zmáčkneme a zploštíme
  4. Restujeme na trošce oleje (z každé strany cca 6 minut)
  5. Uvařené batáty rozmačkáme, můžeme přidat trochu másla
  6. Společně servírujeme na talíř a přidáme libovolnou oblohu.karbanátky

Doporučujeme: Losos s pomerančovou omáčkou

Jak vylepšit karbanátky?

Pro nejlepší karbanátky si můžete přidat podle vlastních preferencí i různé koření či bylinky. Také je možno přidat k masu strouhaný sýr.

karbanátky s batáty
Zdroj: Gabriela Kortova

Jako další příloha se hodí i pečené batáty či brambory. Jednoduché karbanátky se skvěle hodí i s dušenému zelí, k rajské omáčce nebo jen tak s hořčicí, nakládanou okurkou a chlebem. Chutnají teplé i studené. 

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.