Katův šleh je klasika českých hospod, kterou za život ochutnal snad úplně každý. Je známý pro svou výraznou pikantní chuť. Vyzkoušejte ho s bramboráčky nebo třeba s rýží.
Katův šleh originál – co to je?
Hospodský katův šleh je klasika, kterou známe snad úplně všichni. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se vepřový šleh stal nedílnou součástí české gastronomie. Recept na toto jídlo má v zásobě každá rodina. Jde o levný typicky hospodské jídlo, které je známé svou výraznou pikantní chutí.
Stinnou stránkou tohoto pokrmu byl fakt, že se do něho dalo ledasco schovat. I to byl důvod, proč mu někteří televizní kuchaři dlouho nemohli přijít na jméno. Postupem času se klasický katův šleh vytratil z jídelních lístků českých hospod a restaurací.
Co obsahuje katův šleh?
Recept na tento pokrm najdeme snad v každé rodinné kuchařce. Je ale pravda, že pokud jej připravujeme dnes, zpravidla už neobsahuje vše, co obsahoval ve své dřívější originální podobě. Tradiční recepty na katův šleh totiž zahrnovaly nejčastěji nudličky vepřového masa, nechybělo lečo, kapie, kečup a něco pálivého. Bohužel se do lidově nazývaného „kaťáka“ často schovávaly odřezky masa z předchozího dne, které se jinak neměly jak využít.
Jaké maso vybrat pro katův šleh?
Nejčastěji se připravuje katův šleh z vepřového masa, třeba krkovica. V některých rodinách ale nedají dopustit na katův šleh z kuřecího masa, které je přeci jen jemnější a příprava pak netrvá tak dlouho. Záleží jen na vás, jestli ho připravíte z kuřecího nebo třeba z hovězího.
Pravý katův šleh bude vždy z vepřového, ale fantazii se meze nekladou.
Nejjednodušší je s kuřecím masem
Recepty najdete nejen v kuchařkách našich babiček a maminek, ale je jich hromada i na internetu. Z kuřecího masa je možná nejjednodušší na přípravu, protože kuřecímu masu netrvá tak dlouho, nežli změkne. Připravit se dá i dětem, když vynecháte typicky pálivé suroviny.
Příprava v pomalém hrnci
Pokrm známý jako kaťák, katův šleh si můžete připravit v pomalém hrnci. Je ideální zejména pro hovězí katův šleh, protože hovězí maso trvá déle, nežli změkne. Z hovězího masa ho v pomalém hrnci připravíte tak, že maso nakrájíte na nudličky a na trošce tuku ho zprudka opečete. Maso vložte do pomalého hrnce. Ve výpeku po masu osmažte česnek, cibuli, kapii, trošku sušených rajčat a kyselé okurky. Přidejte trochu mleté sladké papriky, kapku worchesteru a podlijte vývarem. Vše nalijte k masu do pomalého hrnce. V pomalém hrnci poté vařte 3 hodiny, pak v něm rozmíchejte trošku kukuřičného škrobu a vařte ještě hodinu.
Recept na katův šleh s bramboráčky
Zatímco někdo ho miluje s hranolkama, jiný s bramboráčky. Pro někoho je nejlepší katův šleh s rýží.
Velmi často se připravuje s lečem. Recept na katův šleh z leča (dá se i bez leča) vám moc rádi dáme. Necháme na vás, jestli si ho upravíte a připravíte si kuřecí, vepřový nebo hovězí. Velmi zajímavý je i krůtí katův šleh.
Suroviny
- 400 g masa
- 330 g leča
- česnek
- cibuli
- olej
- mouku nebo jíšku
Postup
- Nejdříve nakrájejte a osmahněte cibuli na oleji. Přidejte na nudličky pokrájené maso, vše společně prudce opečte.
- Opepřete a osolte podle chuti, přidejte lečo, lehce podlijte a duste, dokud nebude maso měkké.
- Ke konci vaření přidejte dle chuti prolisovaný česnek, ještě chvíli povařte a poté podávejte.
Katův šleh v troubě
Pikantní katův šleh, který prověří vaše chuťové pohárky, můžete připravit i v troubě. Stejně jako jsou různé recepty, jsou různé i způsoby, kterými lze tenhle tradiční pokrm připravit. Můžete vyzkoušet recept z krkovicí a připravit v troubě, protože i krkovice potřebuje dostatek času, aby byla krásně měkoučká.
Postup přípravy bude obdobný. Maso nejdříve necháte zatáhnout na rozpáleném oleji a poté jej se zeleninou a trochou vývaru vložíte do trouby, kde se bude péct tak dlouho, dokud maso nebude měkké.
Jak zahustit katův šleh?
Klasický i retro je zpravidla sám o sobě dostatečně hustý a zahušťování tak ve většině případů nevyžaduje. Pakliže ale budete chtít omáčku přeci jen zahustit, můžete ji po dovaření zaprášit moukou a poté ještě nechat povařit. Dobrý katův šleh poznáte tak, že po něm zbydou jen prázdné talíře a spokojené výrazy ve tváři vašich strávníků.
Připravte si také žloutkové řezy. Budou vám chutnat.