Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335
Připravte si pečenou dýni v troubě. Vynikající specialita s pohankovou nádivkou je ideální volbou k obědu. Pojďme se podívat jak připravit recept na plněnou pečenou dýni.
Pro dnešní recept jsem zvolila muškátovou tykev. Je výborná do polévek, moučníků a na pečení, má příjemnou nasládlou chuť. Hodí se tedy do sladkých i slaných receptů. Výtečně se kombinuje se sýry i masem. Ať už se bavíme o jakékoli dýni, je to přímo koktejl živin a výhodou je i fakt, že jde o nízkokalorickou a dobře stravitelnou potravinu. Dýně posiluje imunitu, usnadňuje hubnutí, podporuje zdraví srdce, ledvin a nervové soustavy. Pojďme si společně připravit jednoduché a velmi výživné jídlo.
Recept na pečenou dýni
Chutná pečená dýně se zeleninou. Rychlý a jednoduchý recept, který zasytí.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Pohanku si večer propláchneme a namočíme (necháme namáčet během noci nebo brzy ráno – minimálně však 4 hodiny).
- Poté si pohanku uvaříme cca 10 minut, propláchneme, scedíme.
- Zatím si rozpůlíme tykev, vydlabeme semínka a potřeme olejem, posypeme solí a opepříme.
- Upečeme tykev 20 – 25 minut na 180°C, poté opatrně vydlabeme a vydlabanou část dáme do mísy.
- V míse smícháme dýni, pohanku a najemno nakrájenou cibulku, na plátky nakrájený česnek, protlak, bylinky, sůl a pepř podle chuti.
- Vypracovanou směsí plníme vydlabanou tykev a dáme péct opět na 180°C / 20 – 25 minut, kdy před koncem pečení ještě posypeme strouhaným sýrem.
Doporučujeme: Recept na portobello
Jak vylepšit pečenou dýni?
V podstatě nemusíte dýni plnit jen pohankou. Nádivku můžete připravit z cizrny, ale i různých druhů sýra, rýže, mletého masa. Stejně tak můžete dochutit různým kořením. Skvělá je i dýně plněná lečo směsí, podávaná s pečivem. Servírovat jí můžete jako hlavní jídlo nebo přílohu.