pečená dýně
Recepty

Pečená dýně s pohankovou nádivkou. Vyzkoušejte snadný recept


Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335

Připravte si pečenou dýni v troubě. Vynikající specialita s pohankovou nádivkou je ideální volbou k obědu. Pojďme se podívat jak připravit recept na plněnou pečenou dýni.

pečená dýně
Zdroj: Gabriela Kortova

Pro dnešní recept jsem zvolila muškátovou tykev. Je výborná do polévek, moučníků a na pečení, má příjemnou nasládlou chuť. Hodí se tedy do sladkých i slaných receptů. Výtečně se kombinuje se sýry i masem. Ať už se bavíme o jakékoli dýni, je to přímo koktejl živin a výhodou je i fakt, že jde o nízkokalorickou a dobře stravitelnou potravinu. Dýně posiluje imunitu, usnadňuje hubnutí, podporuje zdraví srdce, ledvin a nervové soustavy. Pojďme si společně připravit jednoduché a velmi výživné jídlo. 

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 45 minutČas odpočinku: minCelkový čas:1 hodina 5 minutPorce:4 porceKalorie:80 kcal Nejlepší období:Léto

Chutná pečená dýně se zeleninou. Rychlý a jednoduchý recept, který zasytí.

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku si večer propláchneme a namočíme (necháme namáčet během noci nebo brzy ráno – minimálně však 4 hodiny).
  2. Poté si pohanku uvaříme cca 10 minut, propláchneme, scedíme.
  3. Zatím si rozpůlíme tykev, vydlabeme semínka a potřeme olejem, posypeme solí a opepříme.příprava pečené dýně
  4. Upečeme tykev 20 – 25 minut na 180°C, poté opatrně vydlabeme a vydlabanou část dáme do mísy.
  5. V míse smícháme dýni, pohanku a najemno nakrájenou cibulku, na plátky nakrájený česnek, protlak, bylinky, sůl a pepř podle chuti.
  6. Vypracovanou směsí plníme vydlabanou tykev a dáme péct opět na 180°C / 20 – 25 minut, kdy před koncem pečení ještě posypeme strouhaným sýrem.pečená dýně recept

Doporučujeme: Recept na portobello

Jak vylepšit pečenou dýni?

V podstatě nemusíte dýni plnit jen pohankou. Nádivku můžete připravit z cizrny, ale i různých druhů sýra, rýže, mletého masa. Stejně tak můžete dochutit různým kořením. Skvělá je i dýně plněná lečo směsí, podávaná s pečivem. Servírovat jí můžete jako hlavní jídlo nebo přílohu. 

pečená dýně v troubě
Zdroj: Gabriela Kortova

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.