Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335
Lehká a zdravá pomazánka z červené řepy, která se hodí k pečivu, na jednohubky i chlebíčky. Připravte si chutnou pomazánku z řepy.
O červené řepě a jejich blahodárných účincích na lidský organismus bylo již napsáno mnoho. Přesto stojí za to, připomenout si v krátkosti její benefity. Červená řepa podporuje zdraví jater, činnost žaludku a žlučníku, stimuluje krvetvorbu, detoxikuje organismus, posiluje imunitní systém, pozitivně ovlivňuje kosti, snižuje krevní tlak.
Ale jak už to tak bývá, všeho moc škodí. Vedle skvělých zdravotních benefitů existují i nevýhody. Má vysoký obsah purinů, nadměrná konzumace může ovlivnit i tvorbu ledvinových kamenů a neblaze ovlivnit i játra. Proto pamatujte, že červenou řepu ano, ale v rozumném množství.
Nás bude nyní zajímat, že díky ní lze připravit chutnou a zdravou snídani, svačinku či večeři. Když doplníte o kváskové pečivo, neuděláte rozhodně chybu. Naopak se tahle luxusní pomazánka z červené řepy chuťově ke kváskovému pečivu hodí. Více o kváskovém pečivu na konci receptu.
Recept na pomazánku z červené řepy
Oblíbená dietní pomazánka z červené řepy, která bude chutnat celé rodině.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Červenou řepu si nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme i další ingredience.
- Na závěr vmícháme rozdrcené vlašské ořechy (mohou být jiné).
- Zamíchejte a můžete servírovat.
Jak vylepšit pomazánku z červené řepy?
Do pomazánky můžete přidat česnek. Místo krémového sýra vmíchat strouhaný. Dochutit lze i hořčicí. Vždy je prostor pro experimentování.
Doporučujeme: Kuřecí maso s rýží
Proč s pomazánkou konzumovat kváskové pečivo?
- Je lépe stravitelné a živiny z něj jsou lépe využitelné
- Kváskové pečivo má nižší glykemický index
- Patří mezi fermentované potraviny, a ty se doporučuje konzumovat každý den – podpoří vaše trávení
- Má nižší obsah lepku, tudíž nezanáší tolik vaše střeva
- Zasytí vás na delší dobu, díky vyššímu podílu vlákniny
- Má jedinečnou chuť a aroma