Buřtguláš je rychlý, tradiční a chutný bramborový guláš, který dokážete uvařit i na táborovém ohni. Jak uvařit ten nejlepší buřtguláš vám poradíme v našem receptu.
Buřtguláš patří mezi oblíbené recepty v české kuchyni. Poojďme se podívat jak ho připravit.
Jak zahustit buřguláš?
- Mouka – základ buřtguláše zaprašte moukou, orestujte a zalijte vývarem.
- Jíška – buřtguláš můžete zahustit jíškou vyrobenou z mouky lehce osmažené v rozpáleném sádle.
- Brambory – do bramborového guláše přidejte víc brambor. Až brambory změknou, část jich odeberte, rozmačkejte a vraťte do hrnce.
Tipy a rady na nejlepší buřtguláš
- Namísto špekáčků můžete buřtguláš udělat z točeného salámu, z klobásy nebo z párku. Použitá uzenina by měla být kvalitní a s vysokým obsahem masa.
- Bramborový guláš můžete různě obměňovat a uvařit buřtguláš se smetanou, s houbami, s fazolemi, buřtguláš pro děti, zdravý nebo chalupářský buřtguláš.
- Pokud chcete bramborový guláš hladké konzistence, po zalití základu vývarem, ještě než do něj přidáte brambory, ho rozmixujte ponorným mixérem.
- Pokud chcete buřtguláš obohatit o další surovinu, v základu orestujte nakrájenou papriku.
- Do základu můžete namísto sladké papriky použít papriku uzenou.
- Můžete použít i majoránkou, kterou na dochucení buřtguláše s chutí používá i Zdeněk Pohlreich nebo kuchařské duo Kluci v akci.
- Šéfkuchař Roman Paulus zas do bramborového guláše přidává čerstvá nasekaná rajčata.
- Milovníci výraznějších chutí mohou přidat špetku pálivé papriky nebo trochu octa.
- Buřtguláš je také ideálním jídlem při kempování pro uvaření v kotlíku.
Doporučujeme: Recept na zdravé květákové placičky
- 700 g kvalitních špekáčků
- 700 g brambor
- 2 velké cibule
- 60 g sádla
- 3 clove česneku
- 2 tbsp sladké papriky (nejlépe maďarské)
- 1,5 l vývaru
- 3 tbsp hladké mouky na zahuštění
- Drcený kmín
- Pepř
- Sůl
- Dle chuti libeček nebo petrželová nať