Volby tisku:

Výborný buřtguláš: Tradiční recept na bramborový guláš

buřtguláš

Buřtguláš je rychlý, tradiční a chutný bramborový guláš, který dokážete uvařit i na táborovém ohni. Jak uvařit ten nejlepší buřtguláš vám poradíme v našem receptu.

Buřtguláš patří mezi oblíbené recepty v české kuchyni. Poojďme se podívat jak ho připravit.

Jak zahustit buřguláš?

  • Mouka – základ buřtguláše zaprašte moukou, orestujte a zalijte vývarem.
  • Jíška – buřtguláš můžete zahustit jíškou vyrobenou z mouky lehce osmažené v rozpáleném sádle.
  • Brambory – do bramborového guláše přidejte víc brambor. Až brambory změknou, část jich odeberte, rozmačkejte a vraťte do hrnce.

Tipy a rady na nejlepší buřtguláš

  • Namísto špekáčků můžete buřtguláš udělat z točeného salámu, z klobásy nebo z párku. Použitá uzenina by měla být kvalitní a s vysokým obsahem masa.
  • Bramborový guláš můžete různě obměňovat a uvařit buřtguláš se smetanou, s houbami, s fazolemi, buřtguláš pro děti, zdravý nebo chalupářský buřtguláš.
  • Pokud chcete bramborový guláš hladké konzistence, po zalití základu vývarem, ještě než do něj přidáte brambory, ho rozmixujte ponorným mixérem.
  • Pokud chcete buřtguláš obohatit o další surovinu, v základu orestujte nakrájenou papriku.
  • Do základu můžete namísto sladké papriky použít papriku uzenou.
  • Můžete použít i majoránkou, kterou na dochucení buřtguláše s chutí používá i Zdeněk Pohlreich nebo kuchařské duo Kluci v akci.
  • Šéfkuchař Roman Paulus zas do bramborového guláše přidává čerstvá nasekaná rajčata.
  • Milovníci výraznějších chutí mohou přidat špetku pálivé papriky nebo trochu octa.
  • Buřtguláš je také ideálním jídlem při kempování pro uvaření v kotlíku.

Doporučujeme: Recept na zdravé květákové placičky

Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 45 min
Porce 6
Suroviny
  • 700 g kvalitních špekáčků
  • 700 g brambor
  • 2 velké cibule
  • 60 g sádla
  • 3 clove česneku
  • 2 tbsp sladké papriky (nejlépe maďarské)
  • 1,5 l vývaru
  • 3 tbsp hladké mouky na zahuštění
  • Drcený kmín
  • Pepř
  • Sůl
  • Dle chuti libeček nebo petrželová nať
Postup
  1. V hrnci rozpalte polovinu sádla a osmahněte na něm nakrájené špekáčky.
  2. Lehce zhnědlé špekáčky z hrnce vyjměte, přidejte do hrnce zbytek sádla a osmažte na něm dozlatova cibuli.
  3. Přidejte nahrubo nakrájený česnek, orestujte ho a přisypte mletou papriku, hladkou mouku, kmín a ještě krátce orestujte (pouze chvíli, aby paprika nezhořkla).
  4. Přilijte vývar, dobře vše promíchejte, přisypte nadrobno nakrájené brambory a osmažené špekáčky.
  5. Dle chuti přidejte sůl, pepř, libeček nebo petrželovou nať.
  6. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, dokud brambory nezměknou.
  7. Buřtguláš můžete dozdobit nasekanou petrželovou natí a podávat s čerstvým pečivem.buřtguláš recept