Čevabčiči jsou výborné malé válečky okořeněného masa. Snadný, rychlý a chutný oběd. Vyzkoušejte nejlepší recept na original čevabčiči smažené na pánvi, pečené v troubě nebo grilované na ohni.
Původ čevabčiči
Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm z mletého masa, čubicy a cibule pocházející z turkických oblastí, kde je znám jako kebab. Později se rozšířil na Balkán a do dalších evropských zemí.
Původně bylo čevabčiči servírováno v kuličkách, plátcích nebo válečcích. Nyní je podáváno v podobě menších šišek, které se smaží, pečou nebo grilují.
Jaké maso na čevabčiči použít?
Dle původní receptury z balkánských zemí se original čevabčiči vyrábělo z mletého jehněčího masa. V různých oblastech se však druh masa, který se používá, liší.
A tak se setkáte s čevabčiči vyrobeným z mixu telecího masa s jehněčím, s čevabčiči z vepřového masa, nebo z různých částí hovězího masa, kombinací jehněčího, telecího a vepřového masa nebo masa hovězího a vepřového.
V našich končinách se obvykle objevuje poslední zmíněná kombinace čevabčiči s mletým hovězím a vepřovým masem v poměru 1:1.
Jak vylepšit čevabčiči
- Namísto osmažení na pánvi můžete upéct čevabčiči v troubě.
- V létě ho můžete napíchnout na špejli a grilovat na ohni.
- Po bulharském vzoru lze chuť čevabčiči zvýraznit kořením čubirca. Dle chuti můžete do masa přidat ještě česnek, chilli, mletou sladkou papriku nebo majoránku.
- jako v Chorvatsku ho můžete tvarovat na kovovou trubičku a poté grilovat.
- Šťavnatějšího čevabčiči docílíte, když ho obalíte tenkými proužky slaniny.
- Tradiční čevabčiči můžete obměnit a připravit například čevabčiči s kapustou, se sýrem, bez vajec, sójové čevabčiči, nebo vegan čevabčiči.
Doporučujeme
Čevabčiči na plechu: Jednoduchý recept
Suroviny
Postup
-
Na rozehřátém sádle orestujte dvě nadrobno nakrájenou cibuli, přesuňte do dostatečně velké mísy a nechte vychladnout.
-
Když cibule vychladne, přidejte k ní mleté maso, vejce, sůl a pepř a vše spolu promíchejte.
-
V misce se studenou vodou si namáčejte ruce a tvarujte malé, stejně dlouhé, válečky o průměru asi 2 až 3 centimetry.
-
Na pánvi na rozpáleném sádle čevabčiči osmažte a po vyjmutí z pánve nechte okapat na papírové utěrce.
Poznámka
S čím podávat čevabčiči
Jako příloha je k tomuto jídlu ideální bramborová kaše nebo čevabčiči s bramborem posypaným nasekanou petrželovou natí či pažitkou. Čevabčiči lze taky podávat s bramborovými hranolky, čerstvým chlebem nebo s chlebovými plackami.
Čevabčiči servírujte s na kolečka nakrájenou cibulí a plnotučnou hořčicí. Můžete přidat také ajvar nebo smetanový dip. Hodí se k němu i sterilované okurky, čalamáda nebo zeleninový salát.