Čevabčiči jsou výborné malé válečky okořeněného masa. Snadný, rychlý a chutný oběd. Vyzkoušejte nejlepší recept na original čevabčiči smažené na pánvi, pečené v troubě nebo grilované na ohni.
Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm z mletého masa, čubicy a cibule pocházející z turkických oblastí, kde je znám jako kebab. Později se rozšířil na Balkán a do dalších evropských zemí.
Původně bylo čevabčiči servírováno v kuličkách, plátcích nebo válečcích. Nyní je podáváno v podobě menších šišek, které se smaží, pečou nebo grilují.
Dle původní receptury z balkánských zemí se original čevabčiči vyrábělo z mletého jehněčího masa. V různých oblastech se však druh masa, který se používá, liší.
A tak se setkáte s čevabčiči vyrobeným z mixu telecího masa s jehněčím, s čevabčiči z vepřového masa, nebo z různých částí hovězího masa, kombinací jehněčího, telecího a vepřového masa nebo masa hovězího a vepřového.
V našich končinách se obvykle objevuje poslední zmíněná kombinace čevabčiči s mletým hovězím a vepřovým masem v poměru 1:1.
Doporučujeme
Jako příloha je k tomuto jídlu ideální bramborová kaše nebo čevabčiči s bramborem posypaným nasekanou petrželovou natí či pažitkou. Čevabčiči lze taky podávat s bramborovými hranolky, čerstvým chlebem nebo s chlebovými plackami.
Čevabčiči servírujte s na kolečka nakrájenou cibulí a plnotučnou hořčicí. Můžete přidat také ajvar nebo smetanový dip. Hodí se k němu i sterilované okurky, čalamáda nebo zeleninový salát.