Cheesecake se slaným karamelem: Oblíbený recept

Cheesecake je výborný a velmi populární dezert, který má své příznivce po celém světě. A co teprve cheesecake se slaným karamelem? Kombinace sladké a slané chuti vystřelí vaše chuťové buňky do jiné dimenze. Upečte si tuto dobrotu podle našeho jednoduchého receptu.

Varianty nepečeného cheesecake se slaným karamelem

Slaný karamelový cheesecake můžete připravit různými způsoby a upéct například:

  • skořicový cheesecake se slaným karamelem
  • dýňový slaný karamelový cheesecake.

Pokud máte rádi klasický cheesecake, tak si připravte oblíbený čokoládový cheesecake

Cheesecake se slaným karamelem: Oblíbený recept

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 30 mins Čas vaření 65 mins Celkový čas 1 hod 35 min
Porce: 8

Sušenkový korpus: Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)

Náplň

Slaný karamel

Postup

  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Nalámejte sušenky a promíchejte je s vychladlým máslem.
  3. Dno formy vyložte pečícím papírem a boky pomažte máslem.
  4. Směs sušenek a másla vmáčkněte na dno a do okrajů formy.
  5. Dejte do lednice vychladit.
  6. Předehřejte troubu na 180°C.
  7. Do misky dejte mouku, cukr a sýr promíchejte ručně nebo ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky.
  8. Postupně přidávejte vejce, žloutek a nakonec zakysanou smetanu.
  9. Na sušenkový základ nalijte sýrovou směs a v předehřáté troubě pečte na horní a dolní ohřev 15 minut.
  10. Poté teplotu snižte na 120°C a koláč dopékejte dalších asi 50 minut.
  11. Ke konci doby pečení cheesecake průběžně kontrolujte – hotový koláč by se při poklepání lžící na bok formy měl třást jako rosol.
  12. Koláč vyndejte z trouby, obkružte formu nožem, abyste od formy odřízli okraje a koláč během chladnutí nepraskal a nechte ho vychladnout.
  13. Když cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte několik hodin v lednici vychladnout.
  14. Vychladlý koláč opatrně vyjměte z formy.
  15. Do hrnce se silnějším dnem nasypte cukr a na mírnější teplotě z něj za stálého míchání vytvořte karamel.
  16. Do karamelu přimíchejte pokrájené máslo, promíchejte a vlijte horkou smetanu.
  17. Směs osolte, zamíchejte a nechte dvě až tři minuty povařit.
  18. Směs přelijte do misky a míchejte, dokud nezchladne.
  19. Poté karamelem přelijte cheesecake nebo až při servírování jeho jednotlivé porce.

Poznámka

Tipy na vylepšení nepečeného cheesecake

  • Všechny suroviny včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou, pokojovou, teplotu.

  • Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky – díky tuku bude krém krásně hladký.

  • Nevynechávejte cukr – cukr snižuje riziko srážení žloutků a bílků.

  • Do krému by se mělo dostat co nejmenší množství vzduchu, proto ho šlehejte opatrně.

  • Základní recept můžete pozměnit a upéct například arašídový cheesecake se slaným karamelem.

  • Karamel můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici a před použitím ho pouze rozehřát v mikrovlnné troubě.

  • Cheesecake krájejte ostrým nožem, po každém řezu ho otřete ubrouskem a namáčejte do horké vody.

Doporučujeme: citrónový cheesecake