Varianty nepečeného cheesecake se slaným karamelem
Slaný karamelový cheesecake můžete připravit různými způsoby a upéct například:
- skořicový cheesecake se slaným karamelem
- dýňový slaný karamelový cheesecake.
Pokud máte rádi klasický cheesecake, tak si připravte oblíbený čokoládový cheesecake
Cheesecake se slaným karamelem: Oblíbený recept
Sušenkový korpus: Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)
Náplň
Slaný karamel
Postup
-
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
-
Nalámejte sušenky a promíchejte je s vychladlým máslem.
-
Dno formy vyložte pečícím papírem a boky pomažte máslem.
-
Směs sušenek a másla vmáčkněte na dno a do okrajů formy.
-
Dejte do lednice vychladit.
-
Předehřejte troubu na 180°C.
-
Do misky dejte mouku, cukr a sýr promíchejte ručně nebo ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky.
-
Postupně přidávejte vejce, žloutek a nakonec zakysanou smetanu.
-
Na sušenkový základ nalijte sýrovou směs a v předehřáté troubě pečte na horní a dolní ohřev 15 minut.
-
Poté teplotu snižte na 120°C a koláč dopékejte dalších asi 50 minut.
-
Ke konci doby pečení cheesecake průběžně kontrolujte – hotový koláč by se při poklepání lžící na bok formy měl třást jako rosol.
-
Koláč vyndejte z trouby, obkružte formu nožem, abyste od formy odřízli okraje a koláč během chladnutí nepraskal a nechte ho vychladnout.
-
Když cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte několik hodin v lednici vychladnout.
-
Vychladlý koláč opatrně vyjměte z formy.
-
Do hrnce se silnějším dnem nasypte cukr a na mírnější teplotě z něj za stálého míchání vytvořte karamel.
-
Do karamelu přimíchejte pokrájené máslo, promíchejte a vlijte horkou smetanu.
-
Směs osolte, zamíchejte a nechte dvě až tři minuty povařit.
-
Směs přelijte do misky a míchejte, dokud nezchladne.
-
Poté karamelem přelijte cheesecake nebo až při servírování jeho jednotlivé porce.
Poznámka
Tipy na vylepšení nepečeného cheesecake
-
Všechny suroviny včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou, pokojovou, teplotu.
-
Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky – díky tuku bude krém krásně hladký.
-
Nevynechávejte cukr – cukr snižuje riziko srážení žloutků a bílků.
-
Do krému by se mělo dostat co nejmenší množství vzduchu, proto ho šlehejte opatrně.
-
Základní recept můžete pozměnit a upéct například arašídový cheesecake se slaným karamelem.
-
Karamel můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici a před použitím ho pouze rozehřát v mikrovlnné troubě.
-
Cheesecake krájejte ostrým nožem, po každém řezu ho otřete ubrouskem a namáčejte do horké vody.
Doporučujeme: citrónový cheesecake