Volby tisku:

Cheesecake se slaným karamelem: Oblíbený recept

Cheesecake se slaným karamelem

Varianty nepečeného cheesecake se slaným karamelem

Slaný karamelový cheesecake můžete připravit různými způsoby a upéct například:

  • skořicový cheesecake se slaným karamelem
  • dýňový slaný karamelový cheesecake.

Pokud máte rádi klasický cheesecake, tak si připravte oblíbený čokoládový cheesecake

Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 30 mins Čas vaření: 65 mins Celkový čas: 1 hod 35 min
Porce 8
Sušenkový korpus: Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)
  • 60 g karamelových sušenek Lotus
  • 60 g piškotů
  • 60 g másla
  • Náplň
  • 500 g krémového sýra
  • 100 g cukkru krupice
  • 60 g zakysané smetany
  • 1 tbsp hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • Slaný karamel
  • 100 g cukru krupice
  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • 1/2 tsp mořské soli
Postup
  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Nalámejte sušenky a promíchejte je s vychladlým máslem.
  3. Dno formy vyložte pečícím papírem a boky pomažte máslem.
  4. Směs sušenek a másla vmáčkněte na dno a do okrajů formy.
  5. Dejte do lednice vychladit.
  6. Předehřejte troubu na 180°C.
  7. Do misky dejte mouku, cukr a sýr promíchejte ručně nebo ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky.
  8. Postupně přidávejte vejce, žloutek a nakonec zakysanou smetanu.
  9. Na sušenkový základ nalijte sýrovou směs a v předehřáté troubě pečte na horní a dolní ohřev 15 minut.
  10. Poté teplotu snižte na 120°C a koláč dopékejte dalších asi 50 minut.
  11. Ke konci doby pečení cheesecake průběžně kontrolujte – hotový koláč by se při poklepání lžící na bok formy měl třást jako rosol.
  12. Koláč vyndejte z trouby, obkružte formu nožem, abyste od formy odřízli okraje a koláč během chladnutí nepraskal a nechte ho vychladnout.
  13. Když cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte několik hodin v lednici vychladnout.
  14. Vychladlý koláč opatrně vyjměte z formy.
  15. Do hrnce se silnějším dnem nasypte cukr a na mírnější teplotě z něj za stálého míchání vytvořte karamel.
  16. Do karamelu přimíchejte pokrájené máslo, promíchejte a vlijte horkou smetanu.
  17. Směs osolte, zamíchejte a nechte dvě až tři minuty povařit.
  18. Směs přelijte do misky a míchejte, dokud nezchladne.
  19. Poté karamelem přelijte cheesecake nebo až při servírování jeho jednotlivé porce.
Poznámka

Tipy na vylepšení nepečeného cheesecake

  • Všechny suroviny včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou, pokojovou, teplotu.

  • Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky – díky tuku bude krém krásně hladký.

  • Nevynechávejte cukr – cukr snižuje riziko srážení žloutků a bílků.

  • Do krému by se mělo dostat co nejmenší množství vzduchu, proto ho šlehejte opatrně.

  • Základní recept můžete pozměnit a upéct například arašídový cheesecake se slaným karamelem.

  • Karamel můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici a před použitím ho pouze rozehřát v mikrovlnné troubě.

  • Cheesecake krájejte ostrým nožem, po každém řezu ho otřete ubrouskem a namáčejte do horké vody.

Doporučujeme: citrónový cheesecake

Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/cheesecake-se-slanym-karamelem/