Tipy, jak vylepšit citrónový cheesecake
- Všechny suroviny na cheesecake si včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou (pokojovou) teplotu.
- Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky – tuk zlepšuje konzistenci krému, který je díky němu krásně hebký.
- Ve snaze o dietnější formu cheesecake nevynechávejte cukr. Cukr snižuje riziko srážení bílků a žloutků. Zabraňuje tedy přepečení, sražení a popraskání cheesecake.
- Krém šlehejte při nízkých otáčkách.
- Rozebírací dortová forma na cheesecake nebývá vodotěsná. Abyste zabránili vniknutí vody do formy během pečení koláče ve vodní lázni, obalte zvenčí formu alobalem.
- Aby koláč v troubě nevyběhl a při zchlazování nespadl, nesmí se do krému dostat žádný zbytečný vzduch. Při přípravě krému tedy postupujte velmi opatrně.
- Dezert pečte pouze na horní a dolní ohřev, horkovzduch nepoužívejte.
- Za několik minut po dopečení vnitřní stranu formy ořízněte, aby cheesecake nepraskl.
- Cheesecake ve formě nechte v lednici vychladit několik hodin, nejlépe přes noc.
- Cheesecake krájejte hladkým ostrým nožem, který si mezi jednotlivými řezy namáčejte do horké vody a otírejte papírovou utěrkou.
- Cheesecake z formy můžete vyprostit tak, že utěrku namočíte do horké vody a na 15 vteřin na ni položíte formu s koláčem. Máslo, kterým byla forma vymazaná, se rozpustí a v té chvíli můžete odstranit bočnici formy, na vymazaný talíř dort překlopit dnem nahoru a krouživými pohyby sejmout dno formy i pečící papír. Poté koláč znovu překlopte do původní polohy.
- Citrónovou kůru či šťávu můžete nahradit trochou citrónového oleje.
- Popraskaný cheesecake lze „opravit“ nanesením třetí vrstvy. Použít můžete polevu, šlehačku, želé, ovocné pyré nebo pokrájené ovoce.
Další oblíbené recepty
Pečený citrónový cheesecake s Lemon curd krémem
Suroviny
Korpus
Náplň
Postup
-
Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru cca 23 cm vymažte máslem, vyložte kruhem pečícího papíru a opět vymažte máslem.
-
Nadrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vytvořenou drobenku vysypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte vychladnout.
-
V míse smíchejte cukr, mouku, sýr a mascarpone. Postupně přidávejte a ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky vmíchávejte vejce, citrónovou kůru a citrónovou šťávu.
-
Směs rovnoměrně rozetřete na předpečený korpus a dejte péct do trouby předehřáté na 175°C.
-
Formu s cheesecake umístěte do pekáče, který z poloviny zalijete horkou vodou. Pečte 30 minut. Troubu během této doby neotvírejte, aby koláč nespadl.
-
Po uplynutí 30 minut cheesecake každých 5 minut kontrolujte. Pečte ho do té doby, aby se při poklepu lžící na bok formy těsto třáslo jako rosol. Troubu vypněte a nechte při pootevřených dvířkách asi 10 minut chladnout nebo cheesecake můžete z trouby vyndat a přikrýt obráceným pekáčem či mísou, které podložíte stočenými utěrkami, abyste zajistili větrací otvory a z koláče mohla unikat vlhkost.
-
Jakmile cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, nechte ho zchladit v lednici. Vychlazený koláč vyndejte z formy, překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin tuhnout do lednice, nejlépe však přes noc.
-
Cheesecake můžete potřít svěžím krémem lemon curd nebo polít cukrovou polevou a ozdobit tenkými plátky citrónu.
-
Cheesecake krájejte ostrým nožem, který během krájení namáčejte do horké vody a otírejte ubrouskem.
Poznámka
Varianty citrónového cheesecake
Mezi oblíbené druhy patří:
- Nepečený citrónový cheesecake s mascarpone
- citronovo limetkový cheesecake
- cheesecake s citrónem a citrónovou polevou.