Pečený citrónový cheesecake s Lemon curd krémem

Citrónový cheesecake je jednoduchý dezert s osvěžující chutí citrónového krému a křupavým korpusem z čokoládových sušenek. Připravte si výtečný pečený citrónový cheesecake s lahodným mascarpone.

Tipy, jak vylepšit citrónový cheesecake

  • Všechny suroviny na cheesecake si včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou (pokojovou) teplotu.
  • Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky – tuk zlepšuje konzistenci krému, který je díky němu krásně hebký.
  • Ve snaze o dietnější formu cheesecake nevynechávejte cukr. Cukr snižuje riziko srážení bílků a žloutků. Zabraňuje tedy přepečení, sražení a popraskání cheesecake.
  • Krém šlehejte při nízkých otáčkách.
  • Rozebírací dortová forma na cheesecake nebývá vodotěsná. Abyste zabránili vniknutí vody do formy během pečení koláče ve vodní lázni, obalte zvenčí formu alobalem.
  • Aby koláč v troubě nevyběhl a při zchlazování nespadl, nesmí se do krému dostat žádný zbytečný vzduch. Při přípravě krému tedy postupujte velmi opatrně.
  • Dezert pečte pouze na horní a dolní ohřev, horkovzduch nepoužívejte.
  • Za několik minut po dopečení vnitřní stranu formy ořízněte, aby cheesecake nepraskl.
  • Cheesecake ve formě nechte v lednici vychladit několik hodin, nejlépe přes noc.
  • Cheesecake krájejte hladkým ostrým nožem, který si mezi jednotlivými řezy namáčejte do horké vody a otírejte papírovou utěrkou.
  • Cheesecake z formy můžete vyprostit tak, že utěrku namočíte do horké vody a na 15 vteřin na ni položíte formu s koláčem. Máslo, kterým byla forma vymazaná, se rozpustí a v té chvíli můžete odstranit bočnici formy, na vymazaný talíř dort překlopit dnem nahoru a krouživými pohyby sejmout dno formy i pečící papír. Poté koláč znovu překlopte do původní polohy.
  • Citrónovou kůru či šťávu můžete nahradit trochou citrónového oleje.
  • Popraskaný cheesecake lze „opravit“ nanesením třetí vrstvy. Použít můžete polevu, šlehačku, želé, ovocné pyré nebo pokrájené ovoce.
citronový cheesecake recept
Zdroj foto: Elena Zajchikova / Shutterstock.com

Další oblíbené recepty


Pečený citrónový cheesecake s Lemon curd krémem

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 30 mins Čas vaření 45 mins Celkový čas 1 hod 25 min
Porce: 8

Suroviny

Korpus

Náplň

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru cca 23 cm vymažte máslem, vyložte kruhem pečícího papíru a opět vymažte máslem.
  2. Nadrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vytvořenou drobenku vysypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte vychladnout.
  3. V míse smíchejte cukr, mouku, sýr a mascarpone. Postupně přidávejte a ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky vmíchávejte vejce, citrónovou kůru a citrónovou šťávu.
  4. Směs rovnoměrně rozetřete na předpečený korpus a dejte péct do trouby předehřáté na 175°C.
  5. Formu s cheesecake umístěte do pekáče, který z poloviny zalijete horkou vodou. Pečte 30 minut. Troubu během této doby neotvírejte, aby koláč nespadl.
  6. Po uplynutí 30 minut cheesecake každých 5 minut kontrolujte. Pečte ho do té doby, aby se při poklepu lžící na bok formy těsto třáslo jako rosol. Troubu vypněte a nechte při pootevřených dvířkách asi 10 minut chladnout nebo cheesecake můžete z trouby vyndat a přikrýt obráceným pekáčem či mísou, které podložíte stočenými utěrkami, abyste zajistili větrací otvory a z koláče mohla unikat vlhkost.
  7. Jakmile cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, nechte ho zchladit v lednici. Vychlazený koláč vyndejte z formy, překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin tuhnout do lednice, nejlépe však přes noc.
  8. Cheesecake můžete potřít svěžím krémem lemon curd nebo polít cukrovou polevou a ozdobit tenkými plátky citrónu.
  9. Cheesecake krájejte ostrým nožem, který během krájení namáčejte do horké vody a otírejte ubrouskem.

Poznámka

Varianty citrónového cheesecake

Mezi oblíbené druhy patří:

  • Nepečený citrónový cheesecake s mascarpone
  • citronovo limetkový cheesecake
  • cheesecake s citrónem a citrónovou polevou.