Všechny suroviny na cheesecake si včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou (pokojovou) teplotu.
Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky - tuk zlepšuje konzistenci krému, který je díky němu krásně hebký.
Ve snaze o dietnější formu cheesecake nevynechávejte cukr. Cukr snižuje riziko srážení bílkůa žloutků. Zabraňuje tedy přepečení, sražení a popraskání cheesecake.
Krém šlehejte při nízkých otáčkách.
Rozebírací dortová forma na cheesecake nebývá vodotěsná. Abyste zabránili vniknutí vody do formy během pečení koláče ve vodní lázni, obalte zvenčí formu alobalem.
Aby koláč v troubě nevyběhl a při zchlazování nespadl, nesmí se do krému dostat žádný zbytečný vzduch. Při přípravě krému tedy postupujte velmi opatrně.
Dezert pečte pouze na horní a dolní ohřev, horkovzduch nepoužívejte.
Za několik minut po dopečení vnitřní stranu formy ořízněte, aby cheesecake nepraskl.
Cheesecake ve formě nechte v lednici vychladit několik hodin, nejlépe přes noc.
Cheesecake krájejte hladkým ostrým nožem, který si mezi jednotlivými řezy namáčejte do horké vody a otírejte papírovou utěrkou.
Cheesecake z formy můžete vyprostit tak, že utěrku namočíte do horké vody a na 15 vteřin na ni položíte formu s koláčem. Máslo, kterým byla forma vymazaná, se rozpustí a v té chvíli můžete odstranit bočnici formy, na vymazaný talíř dort překlopit dnem nahoru a krouživými pohyby sejmout dno formy i pečící papír. Poté koláč znovu překlopte do původní polohy.
Citrónovou kůru či šťávu můžete nahradit trochou citrónového oleje.
Popraskaný cheesecake lze „opravit“ nanesením třetí vrstvy. Použít můžete polevu, šlehačku, želé, ovocné pyré nebo pokrájené ovoce.
Čas na přípravu: 30 minsČas vaření: 45 minsCelkový čas: 1 hod 25 min
Porce8
Suroviny
Korpus
200g čokoládových sušenek (Bebe nebo Oreo)
1tbsp krupicového cukru
60g másla
pinch soli
Náplň
700g Philadelphia
250g mascarpone
200g cukru krupice
5 vajec
2tbsp hladké mouky
citrónová šťáva (z 1 až 2 citrónů)
1tbsp kůry z citrónu
Postup
Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru cca 23 cm vymažte máslem, vyložte kruhem pečícího papíru a opět vymažte máslem.
Nadrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vytvořenou drobenku vysypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte vychladnout.
V míse smíchejte cukr, mouku, sýr a mascarpone. Postupně přidávejte a ponorným mixérem nastaveným na nízké otáčky vmíchávejte vejce, citrónovou kůru a citrónovou šťávu.
Směs rovnoměrně rozetřete na předpečený korpus a dejte péct do trouby předehřáté na 175°C.
Formu s cheesecake umístěte do pekáče, který z poloviny zalijete horkou vodou. Pečte 30 minut. Troubu během této doby neotvírejte, aby koláč nespadl.
Po uplynutí 30 minut cheesecake každých 5 minut kontrolujte. Pečte ho do té doby, aby se při poklepu lžící na bok formy těsto třáslo jako rosol. Troubu vypněte a nechte při pootevřených dvířkách asi 10 minut chladnout nebo cheesecake můžete z trouby vyndat a přikrýt obráceným pekáčem či mísou, které podložíte stočenými utěrkami, abyste zajistili větrací otvory a z koláče mohla unikat vlhkost.
Jakmile cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, nechte ho zchladit v lednici. Vychlazený koláč vyndejte z formy, překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin tuhnout do lednice, nejlépe však přes noc.
Cheesecake můžete potřít svěžím krémem lemon curd nebo polít cukrovou polevou a ozdobit tenkými plátky citrónu.
Cheesecake krájejte ostrým nožem, který během krájení namáčejte do horké vody a otírejte ubrouskem.