Cheesecake znali už staří Řekové. Po dobytí Řecka si recept na cheesecake přivlastnili staří Římané. Složení cheesecake se postupem času měnilo a svou oblibu získal i v jiných zemích Evropy, Ameriky a dalších koutech světa.
Tipy, jak vylepšit čokoládový cheesecake
Na krém můžete použít Lučinu, měkký tučný tvaroh, žervé, smetanový sýr nebo pomazánkové máslo.
Třetinu krémového sýra můžete nahradit například zakysanou smetanou nebo kondenzovaným mlékem.
Rozebírací dortová forma nebývá vodotěsná. Abyste tedy zamezili vniknutí vody do formy během pečení koláče ve vodní lázni, obalte zvenčí formu alobalem.
Aby koláč v troubě nevyběhl a při zchlazování zase nespadl, do krému se nesmí dostat žádný zbytečný vzduch. Při jeho přípravě tedy postupujte velmi opatrně.
Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky, protože tuk zlepšuje konzistenci krému, který je díky němu krásně hebký.
Ve snaze o dietnější formu cheesecake nevynechávejte cukr – snižuje riziko srážení bílků a žloutků. Tedy zamezuje přepečení, sražení a popraskání cheesecake.
Cheesecake z formy můžete vyprostit tak, že utěrku namočíte do horké vody a na 15 vteřin na ni položíte formu s koláčem. Máslo, kterým byla forma vymazaná, se rozpustí a v té chvíli můžete odstranit bočnici formy, na vymazaný talíř dort překlopit dnem nahoru a krouživými pohyby sejmout dno formy i pečící papír. Poté koláč znovu překlopte do původní poholy.
Zda čokoládu hořkou, mléčnou nebo jejich kombinaci, záleží pouze na vaší chuti. Měli byste však použít kvalitní čokoládu s vyšším podílem kakaa. Připravit můžete také cheesecake z bílé čokolády.
Popraskaný cheesecake lze „opravit“ nanesením třetí vrstvy. Použít můžete šlehačku, pokrájené ovoce, želé, ovocné pyré, čokoládovou polevu, pralinky, oříšky nebo drobenku, kterou na vychladlý koláč nasypete a v krátkosti zapečete pod grilem.
Čas na přípravu: 30 minsČas vaření: 45 minsCelkový čas: 1 hod 15 min
Porce8
Ingredience
Suroviny na korpus
200g čokoládových sušenek (Bebe nebo Oreo)
60g másla
1tbsp krupicového cukru
špetka soli
Suroviny na náplň
250g tmavé vysokoprocentní čokolády
30g kakaa holandského typu
700g krémového sýra
200g zakysané smetany
100ml 40 % smetana ke šlehání
200g cukru krupice
4 vejce
Suroviny na polevu
150g hořké nebo mléčné čokolády
180ml smetany ke šlehání
Cukr (dle chuti)
Postup
Předehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem, vyložte kruhem pečícího papíru a opět vymažte máslem.
Nadrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vytvořenou drobenku vysypte do formy a upěchujte lžící.
Pečte 10 minut na asi 170°C a poté nechte vychladnout.
Snižte teplotu v troubě na 160°C (nepoužívejte horkovzduch, je potřeba, aby se koláč pekl pomaleji).
(nepoužívejte horkovzduch, je potřeba, aby se koláč pekl pomaleji).
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V další nádobě vyšlehejte sýr se zakysanou smetanou, kakaem, cukrem a solí.
Do sýrové směsi vešlehejte rozpuštěnou čokoládu a vejce. Nechte 5 minut odpočinout, aby z krém vyprchaly vzniklé bublinky.
Poté několikrát projeďte v krému nožem ve tvaru písmene S, tím unikne další část bublinek.
Náplň nalijte na předpečený sušenkový korpus.
Do poloviny trouby položte pekáč z půli zalitý horkou vodou a do něj umístěte formu s cheesecake. Pečte 30 minut a troubu během té doby vůbec neotvírejte, koláč by mohl spadnout.
Od té chvíle koláč při pečení každých 5 minut kontrolujte. Pečte ho do té doby, aby se při poklepu lžící na bok formy těsto třáslo jako rosol.
Prostředek cheesecake při dotyku prstu nesmí být tekutý, ale sulcovitý.
Troubu vypněte a nechte při pootevřených dvířkách asi 10 minut chladnout nebo cheesecake můžete z trouby vyndat a přikrýt obráceným pekáčem či mísou, které podložíte stočenými utěrkami, abyste zajistili větrací otvory a z koláče mohla unikat vlhkost.
Jakmile cheesecake vychladne na pokojovou teplotu, můžete ho dát chladit do lednice. Vychlazený koláč vyndejte z formy, překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin tuhnout do lednice, nejlépe však přes noc.
Nalámanou čokoládu rozehřejte v mikrovlnné lázni nebo v malém kastrůlku ve vodní lázni a smíchejte se smetanou a cukrem.
Polevu rozetřete po vrchní straně cheesecake, popřípadě i po jeho bocích a vložte na několik minut do lednice.
Než budete cheesecake podávat, posypte ho kakaem a nasekanými ořechy.
Cheesecake krájejte ostrým nožem, který během krájení namáčejte do horké vody a otírejte ubrouskem.
Poznámka
Receptů na čokoládový cheesecake existuje mnoho variant. Připravit si tak můžete například čokoládový cheesecake: