Původ holandského řízku
Holandský řízek své jméno získal pravděpodobně podle holandských sýrů Eidam a Gouda, které se do namletého vepřového masa strouhají. Pravý holandský řízek je původem z Čech. Známý je u nás od druhé světové války.
Jaký je rozdíl mezi holandským řízkem a karbanátkem?
Nepleťte si však mletý holandský řízek s karbanátkem. Karbanátek se dochucuje česnekem, majoránkou a dalším kořením, holandský řízek pouze solí. Díky tomu a přidanému sýru, má jemnější chuť.
Jaké maso vybrat pro holandský řízek?
Ideálním masem na holandský řízek je mletý vepřový bůček. Přebytečný tuk se vysmaží a řízek má výbornou chuť.
Výhodou holandského řízku, oproti klasickému řízku z prorostlého masa je, že pomleté prorostlé maso při smažení rychleji změkne, lépe se dochucuje a po tepelné úpravě zůstane holandský řízek šťavnatý.
Mleté maso navíc dokáže absorbovat větší množství přidané tekutiny (100 ml studené tekutiny na 500 g mletého masa), což ještě zvýší jeho šťavnatost. Je tedy vhodné do směsi přidat vodu nebo mléko.
Aby mleté libové maso nebylo příliš suché, ale vláčné, udělejte holandský řízek se smetanou ke šlehání, kterou do mletého masa vmíchejte.
Doporučujeme
Holandský řízek: Pravý český recept
Popis
Připravte si oblíbený recept holandského řízku u vás doma. Je to jednoduché.
Suroviny
Postup
-
Maso nakrájejte na kostičky, prosolte a umelte. Pomleté maso vložte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechce v lednici několik hodin odležet.
-
Poté maso promíchejte s mlékem, přisypte sýr a opět dobře promíchejte.
-
Vejce se dvěma lžícemi mléka nebo vody vidličkou prošlehejte.
-
Do hlubokých talířů nebo mikrotenových sáčků nasypte mouku a strouhanku.
-
Rozdělte maso na 4 nebo 8 dílků, podle požadované velikosti holandských řízků. K míse s masem si připravte misku se studenou vodou a navlhčete si ruce.
-
Z každého dílu masa vytvořte hladkou kouli, zploštěte ji na jeden centimetr a uhlaďte.
-
Placičky obalte v trojobalu (do řízků nepíchejte, jen je podebírejte).
-
Na středním plameni rozpalte v pánvi olej v 1,5 až 2 centimetrové vrstvě a vložte do něj tolik řízků, kolik se do ní vejde. Nechte zvolna probublávat a smažte z každé strany 4 až 5 minut.
-
Do hrnce vložte papírovou utěrku a hotové holandské řízky na ni pokládejte. Každý řízek přelijte lžičkou vody, hrnec přiklopte poklicí a nechte na teplém místě minimálně 10 minut odpočinout.
Poznámka
Tipy na vylepšení holandského řízku
- Jako příloha k holandskému řízku je ideální bramborová kaše nebo brambory přelité máslem a kyselá okurka nebo zeleninový salát.
- Pokud chcete zdravější verzi holandského řízku a odepřete si smažený holandský řízek, upečte holandský řízek v troubě nebo připravte přírodní holandský řízek bez trojobalu.
- Mleté maso pojme více tekutiny, pokud ho předem nasolíte a necháte ho několik hodin v lednici odpočinout.
- Do holandského řízku z vepřového masa je vhodné přidat mléko a sýr výrazné chuti. Do řízku z krůtích nebo kuřecích prsou je lépe přidat vysokoprocentní smetanu a tučný sýr. Můžete tak připravit holandský řízek se sýrem Nivou, parmazánem, Goudou nebo Eidamem.
- Hotové holandské řízky můžete nechat odpočinou na teplé, ale vypnuté plotýnce nebo v troubě nastavené na asi 70°C.