Karamelový dort - neodolatelná symfonie chutí lahodného karamelového krému, nadýchaného korpusu a čokolády. Skvělý karamelový dort, díky kterému na každé oslavě sklidíte obdiv.
Hlavní částí karamelového dortu, od níž se odvíjí jeho chuť a který z dortu dělá skutečnou lahůdku, je výtečný karamelový krém. Karamelový krém připravíte ze smetany, másla a z nejdůležitější přísady, podle které dort získal své pojmenování – z karamelu.
Nemusíte se obávat, že krém bude příliš sladký a těžký. Naopak. Díky smetaně se karamelový krém stane sametově hebký, lehký a sladký tak akorát.
Jak připravit ten nejlepší karamelový krém, se dočtete níže.
Karamel je sladkost oranžové až tmavě hnědé barvy, která vzniká zahříváním - karamelizací cukru. Podle přísad, které k cukru během jeho zahřívání přidáváte, mohou vzniknout různé druhy karamelu. Při přidání soli tak získáte skvělý slaný karamel.
Stále oblíbenější slaný karamel vznikl ve Francii, v oblasti typické používáním slaného másla. A právě přidáním slaného másla do klasického sladkého karamelu, vznikl slaný karamel.
Při pečení karamelového krému do karamelového dortu budete postaveni před otázku, jaký karamel do krému vytvořit, aby byl výsledek co nejchutnější - sladký nebo slaný karamelový krém?
Slaný karamel v sobě snoubí sladkost a slanost najednou, čímž získá úplně jiný chuťový rozměr. O to zajímavější a výraznější je také chuť dezertů, do kterých slaný karamel použijete.
Zda do dortu s karamelem zvolíte sladký nebo slaný karamel, záleží čistě na vaší chuti. Pokud nemáte rádi kombinaci sladkého a slaného, pak pro váš karamelový dort bude samozřejmě ideální sladký karamel.
Milovníci výraznějších chutí a zajímavých kombinací, jistě ocení spíše karamelový dort se slaným karamelem. Slaný karamel můžete použít nejen do krému na tento úžasný karamelový dort, ale bude výborný také do koláčů, k ovocným knedlíkům nebo na palačinky.
Vyzkoušejte: Nejlepší žloutkové řezy
Pro lahodnější a výraznější chuť jsme pro tento domácí karamelový dort zvolili korpus kakaovo-ořechový. Milovníci klasického kakaového korpusu si dort samozřejmě mohou upéct bez ořechů.
Dort dejte do lednice ztuhnout.
Tento výtečný čokoládovo karamelový dort můžete vyzkoušet i v dalších obměnách. Můžete připravit: