Proč jíst kopr?
Kopr svou specifickou chutí dodá mnohým pokrmům výraznou chuť i vůni. Přináší však i zdravotní benefity – podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá proti nadýmání, zlepšuje trávení, zmírňuje křeče v žaludku a ve střevech, působí protizánětlivě a čistí střeva, močové cesty a ledviny.
Z jakého kopru připravit koprovku
Můžete si připravit
- koprovku ze sterilizovaného kopru
- koprovku z čerstvého kopru
Pokud máte možnost, uvařte omáčku z čerstvého kopru, který polévce dodá svěží zelenou baru.
Varianty koprové omáčky
Existuje několik variant koprové omáčky:
- koprovka s hovězím masem a knedlíky,
- koprová omáčka s lososem,
- svěží koprovka bez masa s bramborem a vejcem,
- koprovka s pošírovaným vejcem,
- koprovka z cukety
Pokud nemůžete nebo nechcete maso či některé jiné suroviny, můžete si připravit vegan koprovku, nebo dietní koprovku. Tu však musíte nahradiť to co nemůžete jíst.
Lidi čtou: Co je polenta a recepty z ní
Jak vylepšit koprovku
- Z koprové nati použijte jen jemné chmíří, stonky vyhoďte.
- Chcete-li zmírnit výrazné koprové aroma, kopr v cedníku spařte, ihned studenou vodou zchlaďte a až poté ho nasekejte.
- Sterilovaný kopr opláchněte od části nálevu, aby omáčka nebyla příliš kyselá.
- Místo smetany můžete pro odlehčení koprové omáčky použít nízkotučné mléko.
- Milovníci hub do koprovky mohou přidat čerstvé nebo sušené houby.
- Koprovou omáčku můžete namísto octem dochutit citrónovou šťávou.
- Čím silnější použijete vývar, tím bude omáčka lepší.
- Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu, která omáčce dodá kyselou chuť a částečně ji zahustí.
- Pokud se v omáčce srazí smetana, rozmixujte ji ponorným mixérem.
- Pokud nemáte kopr rádi, použijte namísto něj pažitku.
Koprová omáčka: Jednoduchý a poctivý recept
Suroviny
Postup
-
V hrnci zpěňte máslo, přisypte mouku, míchejte metličkou asi půl minuty a vytvořte bledou jíšku.
-
Přilijte třetinu vývaru, opět metličkou rozšlehejte a přiveďte k varu.
-
Do vzniklé řídké kaše dolijte zbytek vývaru, rozmíchejte a nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 20 minut vařit. Z omáčky průběžně sbírejte pěnu.
-
Do menšího hrnce nalijte ocet, přiveďte k varu a svařte na třetinu původního množství.
-
Jakmile se omáčka provaří, přidejte do ní smetanu, promíchejte ji a nechte krátce projít varem.
-
Do omáčky dolijte svařený ocet, oslaďte a dosolte. Přidejte na jemno nasekaný kopr a můžete podávat.
Poznámka
S čím podávat koprovku
- koprovku můžete podávat s houskovým nebo karlovarským knedlíkem nebo s vařenými či šťouchanými bramborami.
- Ke koprovce také neodmyslitelně patří natvrdo uvařené nebo zastřené vejce.
- Maso se ke koprové omáčce hodí hovězí i vepřové. Výborná je také s plátkem lososa.