Kopr svou specifickou chutí dodá mnohým pokrmům výraznou chuť i vůni. Přináší však i zdravotní benefity – podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá proti nadýmání, zlepšuje trávení, zmírňuje křeče v žaludku a ve střevech, působí protizánětlivě a čistí střeva, močové cesty a ledviny.
Z jakého kopru připravit koprovku
Můžete si připravit
koprovku ze sterilizovaného kopru
koprovku z čerstvého kopru
Pokud máte možnost, uvařte omáčku z čerstvého kopru, který polévce dodá svěží zelenou baru.
Varianty koprové omáčky
Existuje několik variant koprové omáčky:
koprovka s hovězím masem a knedlíky,
koprová omáčka s lososem,
svěží koprovka bez masa s bramborem a vejcem,
koprovka s pošírovaným vejcem,
koprovka z cukety
Pokud nemůžete nebo nechcete maso či některé jiné suroviny, můžete si připravit vegan koprovku, nebo dietní koprovku. Tu však musíte nahradiť to co nemůžete jíst.
Z koprové nati použijte jen jemné chmíří, stonky vyhoďte.
Chcete-li zmírnit výrazné koprové aroma, kopr v cedníku spařte, ihned studenou vodou zchlaďte a až poté ho nasekejte.
Sterilovaný kopr opláchněte od části nálevu, aby omáčka nebyla příliš kyselá.
Místo smetany můžete pro odlehčení koprové omáčky použít nízkotučné mléko.
Milovníci hub do koprovky mohou přidat čerstvé nebo sušené houby.
Koprovou omáčku můžete namísto octem dochutit citrónovou šťávou.
Čím silnější použijete vývar, tím bude omáčka lepší.
Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu, která omáčce dodá kyselou chuť a částečně ji zahustí.
Pokud se v omáčce srazí smetana, rozmixujte ji ponorným mixérem.
Pokud nemáte kopr rádi, použijte namísto něj pažitku.
Obtížnost
Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 minsČas vaření: 25 minsCelkový čas: 35 min
Porce4
Suroviny
550ml vývaru (hovězí, kuřecí nebo zeleninový)
kopr (podle chuti)
200ml smetany na šlehání
60ml octa (kvasný lihový nebo vinný)
20g hladké mouky
20g másla
sůl
Postup
V hrnci zpěňte máslo, přisypte mouku, míchejte metličkou asi půl minuty a vytvořte bledou jíšku.
Přilijte třetinu vývaru, opět metličkou rozšlehejte a přiveďte k varu.
Do vzniklé řídké kaše dolijte zbytek vývaru, rozmíchejte a nechte na mírném ohni za občasného míchání asi 20 minut vařit. Z omáčky průběžně sbírejte pěnu.
Do menšího hrnce nalijte ocet, přiveďte k varu a svařte na třetinu původního množství.
Jakmile se omáčka provaří, přidejte do ní smetanu, promíchejte ji a nechte krátce projít varem.
Do omáčky dolijte svařený ocet, oslaďte a dosolte. Přidejte na jemno nasekaný kopr a můžete podávat.
Poznámka
S čím podávat koprovku
koprovku můžete podávat s houskovým nebo karlovarským knedlíkem nebo s vařenými či šťouchanými bramborami.
Ke koprovce také neodmyslitelně patří natvrdo uvařené nebo zastřené vejce.
Maso se ke koprové omáčce hodí hovězí i vepřové. Výborná je také s plátkem lososa.