Volby tisku:

Tradiční kuře na paprice: Recept na chutný oběd

Kuře na paprice

Kuře na paprice nebo také kuřecí paprikáš je jemné kuřecí maso a lahodná smetanová omáčka ochucená paprikou. Toto, původně maďarské jídlo, bylo oblíbené v celém Rakousko-Uhersku a zdomácnělo i u nás.

Jaké kuřecí maso zvolit na kuře na paprice

Kuře na paprice můžete uvařit z libovolného kuřecího masa – z libovolných kuřecích dílů, kuře na paprice z kuřecích prsních řízků nebo ze stehen. Nejlepšího výsledku docílíte s kuřecími kousky, které v sobě mají kosti. Proto je ideální, pokud koupíte celé kuře a naporcujete ho na menší díly.

V čem připravit kuře na paprice

Kuře na paprice můžete připravovat nejen v klasickém hrnci. Pokud chcete mít oběd rychle hotový, můžete pro přípravu kuřete použít tlakový hrnec/papiňák, upéct kuře na paprice v troubě nebo pro zvýraznění chuti pokrmu můžete uvařit kuře na paprice v pomalém hrnci.

kuře na paprice recept
Zdroj obrázku: Klagyivik Viktor / Shutterstock.com

Obměny kuřete na paprice

Slepice na paprice

Pokud vaříte vývar ze slepice, můžete část vývaru použít na omáčku a přidat do ní obrané maso z kostí. Stačí na sádle osmažit cibulku, zasypat moukou a paprikou, podlít vývarem a nechat asi 20 minut provařit a zhoustnout. Nakonec do směsi přilijete smetanu a přidáte maso.

Kuřecí na paprice z polévky

Zde je stejný postup, jako když vaříte slepici na paprice. U kuřete na paprice z vývaru si ale musíte dát pozor, abyste ho nevařili příliš dlouho a v masu zůstala ještě nějaká chuť.

Minutkové kuře na paprice z kuřecích prsou

Rychlé kuře na paprice z kuřecích prsou uvaříte, když kuřecí prsní řízky nakrájíte na nudličky nebo na kostičky. Na sádle opečete cibulku a na ní kuřecí prsa osmahnete. Jakmile jsou prsa hotová, přisypte papriku, promíchejte, zalijte smetanou a krátce provařte.

Kuře na paprice z čerstvých paprik

V tomto receptu namísto mleté papriky použijete čerstvé červené papriky. Z paprik vyjmete semeníky, prudce je upečete v troubě nebo sežehnete plamenem, sloupnete z nich slupky a jejich dužinu rozmixujete na pyré. Ve vzniklém pyré se kuře uvaří. Omáčka má skvělou chuť a krásnou barvu.

Kuře na paprice bez masa

Můžete si připravit i vegetariánskou/zdravou/fitness verzi kuřete na paprice a maso nahradit například cizrnou. V paprikové omáčce cizrnu povaříte, omáčku rozmixujete, přidáte do ní část celé cizrny a podáváte s rýží nebo pečivem.

Maďarský paprikáš

Kuřecí díly osmahněte na sádle, kuře vyjměte a na výpeku usmažte cibuli a poté i prolisovaný česnek. Přidejte sladkou a trochu ostré papriky, kousky kuřete a vařte. Když maso změkne, vyjměte ho a do omáčky nalijte zakysanou smetanu, ve které jste rozmíchali hladkou mouku a povařte. Nakonec přidejte nakrájené rajče, ještě několik minut provařte a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Trhané kousky kuřete na paprice

Trhané kuře na paprice vaříte stejným způsobem, jako klasické kuře na paprice. Pouze po uvaření kuřecích dílů oberete maso od kostí, natrháte ho na menší kousky, vložíte zpět do omáčky, přidáte smetanu a ještě krátce povaříte. Trhané je ideální verzí kuřete na paprice pro děti.


Doporučujeme


Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 30 mins Čas vaření: 60 mins Celkový čas: 1 hod 30 min
Porce 4
Suroviny
  • 1 celé kuře ((mohou být také kuřecí díly))
  • 1 tbsp sladké mleté papriky
  • 250 ml 40 % smetana ke šlehání
  • 1 tbsp hladké mouky
  • 1 tbsp sádla
  • 1 cibule
  • 1 tsp soli
Postup krok za krokem
  1. Kuře naporcujte na 8 dílů. Kuřecí páteř a křídla použijte pro uvaření vývaru.
  2. Z kuřecích dílů odstraňte většinu kůže, jednotlivé kousky omyjte, osušte papírovou utěrkou a nasolte.
  3. Pro zvýraznění chuti kuřecí díly na středním žáru na troše tuku ze všech stran lehce osmažte, aby se maso zatáhlo a mírně zhnědlo. Z každé strany stačí asi 5 minut.
  4. Poté kuře vyjměte a ve výpeku, který po něm zůstal, osmažte nadrobno nakrájenou cibuli se zbytkem soli.
  5. Na osmaženou cibulku nasypte mletou papriku a za stálého míchání krátce osmahněte a zalijte kuřecím vývarem, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla.
  6. Do hrnce vraťte kousky kuřete, zmírněte plamen, přikryjte pokličkou a vařte asi 30 minut.
  7. Ve fázi, kdy kuře ještě není úplně měkké, kousky kuřete otočte a omáčku zahustěte jíškou nebo poprašte moukou. Nechte dalších 20 až 30 minut vařit.
  8. Když je maso krásně měkké, jíšku/mouku v omáčce promíchejte, přilijte smetanu, minutu provařte a dle chuti dosolte.
  9. Pokud není omáčka hladká, kuře z ní vyjměte a rozmixujte ponorným mixérem.
Poznámka

Jak vylepšit kuře na paprice?

  • Na kuře na paprice používejte kvalitní papriku, nejlépe maďarskou. Dobrá paprika dodá pokrmu jasnou barvu, výraznou chuť i vůni.
  • Kuře by mělo být vývarem zalité tak, aby v něm maso nebylo celé ponořené, maximálně aby tekutina sahala k jeho hornímu okraji.
  • Krásně krémové omáčky u kuřete na paprice nejlépe docílíte vysokoprocentní smetanou na šlehání.
  • Nní-li po uvaření omáčka hladká, jednoduše ji rozmixujte ponorným mixérem. Omáčka bude nejen hebká, ale díky smetaně i napěněná.

Jak zahustit kuře na paprice

  • Jíšky do hrnce stačí vmíchat jednu lžíci přes malý cedník, aby v omáčce nevznikly žmolky.
  • Namísto jíšky můžete povrch mírně probublávající omáčky poprášit přes cedník lžící mouky. Aniž byste směs promíchali, hrnec přikryjte poklicí a nechte dál vařit. Mouka se propojí s povrchovým tukem na hladině a propaří v páře. Směs promíchejte až po uplynutí 20 minut.
Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/kure-na-paprice/