Kuře na paprice nebo také kuřecí paprikáš je jemné kuřecí maso a lahodná smetanová omáčka ochucená paprikou. Toto, původně maďarské jídlo, bylo oblíbené v celém Rakousko-Uhersku a zdomácnělo i u nás.
Kuře na paprice můžete uvařit z libovolného kuřecího masa – z libovolných kuřecích dílů, kuře na paprice z kuřecích prsních řízků nebo ze stehen. Nejlepšího výsledku docílíte s kuřecími kousky, které v sobě mají kosti. Proto je ideální, pokud koupíte celé kuře a naporcujete ho na menší díly.
Kuře na paprice můžete připravovat nejen v klasickém hrnci. Pokud chcete mít oběd rychle hotový, můžete pro přípravu kuřete použít tlakový hrnec/papiňák, upéct kuře na paprice v troubě nebo pro zvýraznění chuti pokrmu můžete uvařit kuře na paprice v pomalém hrnci.
Pokud vaříte vývar ze slepice, můžete část vývaru použít na omáčku a přidat do ní obrané maso z kostí. Stačí na sádle osmažit cibulku, zasypat moukou a paprikou, podlít vývarem a nechat asi 20 minut provařit a zhoustnout. Nakonec do směsi přilijete smetanu a přidáte maso.
Zde je stejný postup, jako když vaříte slepici na paprice. U kuřete na paprice z vývaru si ale musíte dát pozor, abyste ho nevařili příliš dlouho a v masu zůstala ještě nějaká chuť.
Rychlé kuře na paprice z kuřecích prsou uvaříte, když kuřecí prsní řízky nakrájíte na nudličky nebo na kostičky. Na sádle opečete cibulku a na ní kuřecí prsa osmahnete. Jakmile jsou prsa hotová, přisypte papriku, promíchejte, zalijte smetanou a krátce provařte.
V tomto receptu namísto mleté papriky použijete čerstvé červené papriky. Z paprik vyjmete semeníky, prudce je upečete v troubě nebo sežehnete plamenem, sloupnete z nich slupky a jejich dužinu rozmixujete na pyré. Ve vzniklém pyré se kuře uvaří. Omáčka má skvělou chuť a krásnou barvu.
Můžete si připravit i vegetariánskou/zdravou/fitness verzi kuřete na paprice a maso nahradit například cizrnou. V paprikové omáčce cizrnu povaříte, omáčku rozmixujete, přidáte do ní část celé cizrny a podáváte s rýží nebo pečivem.
Kuřecí díly osmahněte na sádle, kuře vyjměte a na výpeku usmažte cibuli a poté i prolisovaný česnek. Přidejte sladkou a trochu ostré papriky, kousky kuřete a vařte. Když maso změkne, vyjměte ho a do omáčky nalijte zakysanou smetanu, ve které jste rozmíchali hladkou mouku a povařte. Nakonec přidejte nakrájené rajče, ještě několik minut provařte a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Trhané kuře na paprice vaříte stejným způsobem, jako klasické kuře na paprice. Pouze po uvaření kuřecích dílů oberete maso od kostí, natrháte ho na menší kousky, vložíte zpět do omáčky, přidáte smetanu a ještě krátce povaříte. Trhané je ideální verzí kuřete na paprice pro děti.
Doporučujeme