Proč zvolit květákové placičky?
Květák je známý svými výživovými hodnotami. Je bohatý na vitamíny A, B, C, E, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Díky tomu jsou květákové placky ideální volbou pro zdravý oběd či svačinu.
Doporučujeme: Recept na koprovou omáčku
Jak připravit květákové placičky?
Květákové placičky: Zdravý a chutný recept
Ingredience
Postup přípravy
-
Květák uvařte doměkka ve slané vodě.
-
V misce smíchejte mouku, vejce, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.
-
Přidejte strouhaný eidam, nasekanou cibuli a petrželku.
-
Rozmačkaný květák smíchejte s připravenou směsí.
-
Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvářejte placky a pečte dozlatova 10-15 minut při těplotě 180 °C.
Poznámka
- Pro křupavější placičky můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle místo vaření.
- Pro bezlepkovou variantu nahraďte mouku mletou pohankou nebo ovesnými vločkami.
- Pro zajímavou chuť a barvu zkuste připravit placičky z fialového květáku.
Doporučujeme: Připravte si také pečeného lososa v troubě
Jak podávat květákové placičky?
Květákové placičky můžete podávat s různými dipy, například s tzatziki, chilli omáčkou, tatarskou omáčkou nebo s česnekovým dipem. Pro přípravu česnekového dipu potřebujete zakysanou smetanu, 2-3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř a pažitku.
Při servírovaní placiček z květáků se k nim také hodí různé zeleninové saláty jako řecký nebo kapustový.