Volby tisku:

Květákové placičky: Zdravý a chutný recept

Květákové placičky

Proč zvolit květákové placičky?

Květák je známý svými výživovými hodnotami. Je bohatý na vitamíny A, B, C, E, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík. Díky tomu jsou květákové placky ideální volbou pro zdravý oběd či svačinu.

Doporučujeme: Recept na koprovou omáčku

Jak připravit květákové placičky?

Čas
Čas na přípravu: 20 mins Čas vaření: 20 mins Celkový čas: 40 min
Ingredience
  • 1 květák
  • 1 cup polohrubá mouka
  • 3 vejce
  • 1/2 cup mléko
  • 100 g eidam
  • 1 cibule
  • petržel
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
Postup přípravy
  1. Květák uvařte doměkka ve slané vodě.
  2. V misce smíchejte mouku, vejce, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.
  3. Přidejte strouhaný eidam, nasekanou cibuli a petrželku.
  4. Rozmačkaný květák smíchejte s připravenou směsí.
  5. Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvářejte placky a pečte dozlatova 10-15 minut při těplotě 180 °C.
Poznámka
  • Pro křupavější placičky můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle místo vaření.
  • Pro bezlepkovou variantu nahraďte mouku mletou pohankou nebo ovesnými vločkami.
  • Pro zajímavou chuť a barvu zkuste připravit placičky z fialového květáku.

Doporučujeme: Připravte si také pečeného lososa v troubě

Jak podávat květákové placičky?

Květákové placičky můžete podávat s různými dipy, například s tzatziki, chilli omáčkou, tatarskou omáčkou nebo s česnekovým dipem. Pro přípravu česnekového dipu potřebujete zakysanou smetanu, 2-3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř a pažitku.

Při servírovaní placiček z květáků se k nim také hodí různé zeleninové saláty jako řecký nebo kapustový.

Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/kvetakove-placicky/