Lemon curd je rychle připravená výtečná citrónová pomazánka, která vašim dezertům dodá ten správný šmrnc. Skvělý a rychlý lemon curd na dorty, koláče i palačinky.
Lemon curd je tradiční anglický citrónový krém, marmeláda nebo pomazánka svěží ovocné chuti k univerzálnímu použití do každodenních i svátečních moučníků a dezertů. Příprava krému lemon curd je rychlá a jednoduchá. Stačí vám citróny, vejce, cukr a máslo.
Lemon curd se nezahušťuje moukou ani škrobem, přesto má díky vaječným žloutkům dokonalou krémovou konzistenci. Jsou-li žloutky zahřívány pozvolně, navážou na sebe další tekutiny a tím dojde k zahuštění. Avšak nesmí se zahřát prudce, ani na vysokou teplotu, pak by se žloutky srazily, ztuhly a oddělily se od ostatních přísad. Do krému lemon curd není potřeba žloutky oddělovat od bílků, protože díky žloutkům krém získá požadovanou konzistenci a bílky zajistí nadýchaný objem.
Lemon curd si můžete namazat na opečený toust, lívance nebo palačinky. Použijete ho jako náplň do citronového koláče, na dort, jako citronovou polevu na muffiny, vafle, do piškotového dezertu, na lemon curd cookies, na cheescake, citrónový krém do cukroví, cupcakes, na tartaletky s lemon curd, makronky nebo do pečiva z listového těsta. Výborně jím ochutíte jogurt nebo tvaroh. Lemond curd můžete přidat také do některých těst, která tak získají příjemnou citrónovou vůni a chuť (například do těsta na bábovku).
Další chutné recepty
Lemon curd můžete připravit na páře nebo v mikrovlnné troubě.
Nespotřebovaný lemon curd uchovávejte v lednici.
V uzavřených sklenicích lemon curd vydrží v lednici až 3 týdny.
Pokud rádi experimentujete a milujete chuť ovoce, můžete si stejným způsobem, jako připravujete citrónový curd, připravit tento krém z jiného ovoce. Například krém limetkový, mandarinkový, pomerančový, grapefruitový, jahodový nebo malinový.