Volby tisku:

Lemon Curd: Recept na citrónový krém

lemon curd

Lemon curd je rychle připravená výtečná citrónová pomazánka, která vašim dezertům dodá ten správný šmrnc. Skvělý a rychlý lemon curd na dorty, koláče i palačinky.

Co je lemon curd?

Lemon curd je tradiční anglický citrónový krém, marmeláda nebo pomazánka svěží ovocné chuti k univerzálnímu použití do každodenních i svátečních moučníků a dezertů. Příprava krému lemon curd je rychlá a jednoduchá. Stačí vám citróny, vejce, cukr a máslo.

Lemon curd se nezahušťuje moukou ani škrobem, přesto má díky vaječným žloutkům dokonalou krémovou konzistenci. Jsou-li žloutky zahřívány pozvolně, navážou na sebe další tekutiny a tím dojde k zahuštění. Avšak nesmí se zahřát prudce, ani na vysokou teplotu, pak by se žloutky srazily, ztuhly a oddělily se od ostatních přísad. Do krému lemon curd není potřeba žloutky oddělovat od bílků, protože díky žloutkům krém získá požadovanou konzistenci a bílky zajistí nadýchaný objem.

Kde využít lemon curd?

Lemon curd si můžete namazat na opečený toust, lívance nebo palačinky. Použijete ho jako náplň do citronového koláče, na dort, jako citronovou polevu na muffiny, vafle, do piškotového dezertu, na lemon curd cookies, na cheescake, citrónový krém do cukroví, cupcakes, na tartaletky s lemon curd, makronky nebo do pečiva z listového těsta. Výborně jím ochutíte jogurt nebo tvaroh. Lemond curd můžete přidat také do některých těst, která tak získají příjemnou citrónovou vůni a chuť (například do těsta na bábovku).

lemon curd dort
Zdroj foto: HC FOTOSTUDIO / Shutterstock.com

Další chutné recepty


Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 30 mins Čas vaření: 10 mins Celkový čas: 40 min
Popis

Lemon curd můžete připravit na páře nebo v mikrovlnné troubě.

Suroviny
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • Citrónová kůra (Dle chuti, na jemno nastrouhat z chemicky neošetřeného citrónu)
  • 2 vejce
  • 60 g Cukr moučka
  • 60 g Rozpuštěné máslo
Postup přípravy
    Lemon curd na páře
  1. Ve skleněné nebo nerezové míse smíchejte všechny suroviny kromě másla.
  2. Mísu posaďte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody.
  3. Za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne do krémové konzistence.
  4. Misku odstavte a do směsi vmíchejte máslo.
  5. Krém přelijte do sklenic a nechte vychladnout.

    Nespotřebovaný lemon curd uchovávejte v lednici.

  6. Lemon curd v mirkovlnce
  7. Ručním šlehačem vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  8. Poté za stálého šlehání po trochách přidávejte citronovou šťávu a poté rozpuštěné máslo. V této fázi pěna zřídne.
  9. Směs přelijte do misky vhodné pro použití v mikrovlnné troubě.
  10. Při středním výkonu cca 500 W vařte dvě a půl minuty. Během této daby každých 30 vteřin směs prošlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem. Díky tomu udržíte rovnoměrnou teplotu krému a tím zabráníte oddělení žloutků od ostatních ingrediencí.
  11. Takto s půlminutovými přestávkami na prošlehání lemon curd, pokračujte dál, dokud směs nezhoustne a nevstřebá se téměř všechna pěna, která se ze začátku šlehání vytvořila. Podle toho poznáte, že je krém hotový.
  12. Hotový krém přelijte do sklenic a nechte vychladnout.

    V uzavřených sklenicích lemon curd vydrží v lednici až 3 týdny.

Poznámka

Obměny lemon curd

Pokud rádi experimentujete a milujete chuť ovoce, můžete si stejným způsobem, jako připravujete citrónový curd, připravit tento krém z jiného ovoce. Například krém limetkový, mandarinkový, pomerančový, grapefruitový, jahodový nebo malinový.

  • Výsledná chuť lemon curd se odvíjí nejen od správného provedení receptu, ale také od chuti a kvality použitých citrónů.
  • Krém lemon curd ve sklenici je vhodný také jako drobný dárek.
  • Pokud nemáte čas nebo chuť vytvořit si lemon curd sami, můžete hotový citrónový krém lemon curd zakoupit například v Lídlu.
Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/lemon-curd/