Mechový dort – Připravte recept na špenátovou pochoutku

Mechový dort podle našeho receptu, kterým zaručeně ohromíte. Připravte luxusní mechový dort s lahodným krémem z mascarpone.

V posledních letech se mezi populární dezerty zařadil mechový špenátový dort. Zaujme vás na první pohled neobvyklým vzhledem, texturou a především svou, u dezertů nepříliš obvyklou, zelenou barvou.

S čím mechový dort servírovat?

Mechový dort můžete před servírováním potřít vysokoprocentní šlehačkou a nebo pudinkovým krémem. Pokud nejste příznivci šlehačky ani krémů, můžete dort ozdobně posypat rozdrcenými ořechy, pistáciemi, čokoládovými hoblinkami nebo kokosem.

Doporučujeme: Připravte si tu nejlepší jogurtovou bábovku

Mechový dort – Připravte recept na špenátovou pochoutku

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 60 mins Čas vaření 40 mins Celkový čas 1 hod 40 min
Porce: 10

Popis

Připravte si mechový dort. Zelený dort se špenátovým korpusem a lahodným krémem z mascarpone, který z vás udělá hvězdu každé oslavy.

Suroviny

Suroviny na korpus

Suroviny na vanilkový krém

Postup

  1. Zapněte troubu na 180°C.
  2. Špenát rozmixujte s olejem a přidejte polovinu množství mléka.
  3. Vejce s cukrem vyšlehejte do pevné a nadýchané pěny.
  4. Do pěny postupně za průběžného promíchávání přidávejte špenát.
  5. Mouku promíchejte s kypřícím práškem do pečiva a opatrně do těsta vmíchejte.
  6. Pokud je směs příliš tuhá, můžete ji rozředit zbylým mlékem.
  7. Dortovou formu o průměru 20 centimetrů vyložte pečícím papírem a to i po straně obruče tak, že k ní po obvodu máslem přilepíte pruh pečícího papíru.
  8. Do formy vlijte těsto. Formu vložte do předehřáté trouby a na 180°C pečte 30 až 40 minut. Že je těsto hotové poznáte tak, že když do něj vpíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá.
  9. Upečený korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  10. Korpus v polovině podélně rozkrojte a odkrojte/zarovnejte jeho vršek.
  11. Z odkrojeného korpusu udělejte drobečky.
  12. Korpus namažte napřed marmeládou a následně krémem.
  13. Přiklopte druhým korpusem a ten opět pomažte marmeládou a na ni rozetřete krém.
  14. Stejným způsobem potřete i obvod dortu.
  15. Celý dort posypte drobečky, čímž docílíte žádoucího mechového vzhledu.
  16. Vršek dortu můžete dozdobit dle své chuti a fantazie.
  17. Při přípravě krému všechny ingredience spolu vyšlehejte ponorným mixérem, rukou nebo v robotu.

Poznámka

  • Všechny ingredience na výrobu krému musí mít stejnou teplotu – hodinu před přípravou krému je tedy vyndejte z lednice.
  • Mechový dort nemusíte udělat pouze v dortové formě – můžete udělat mechový dort na plech nebo použít kulaté vykrajovátko a udělat několik malých dortíků.
  • Drobečky, kterým mechový dort posypáváte, do něj lehce vmačkejte, aby neopadaly.
  • Dort můžete přizdobit ovocem, které můžete vmáčknout i do krému při kompletování dortu.