Volby tisku:

Medové řezy: Recept na tradiční koláč

medový řez

Skvělé medové řezy s ořechy a lahodným krémem. Vyzkoušejte náš recept na tradiční domácí medové řezy se žloutkovým krémem, které se vám budou rozplývat na jazyku.

Máte rádi medovník? Pokud ano, pak budete mít rádi také medové řezy s ořechy. Medové řezy s karamelovým krémem jsou lahůdkou nejenom pro sváteční chvíle.

Medové řezy mohou mít různé tvary i náplně. Většinou jsou polité čokoládou nebo obalené ořechovou drtí (medovo ořechové řezy). Nemusíte se držet našeho tradičního receptu a můžete upéct například medové řezy se Salkem, hrníčkové medové řezy, medové řezy na plech nebo medové řezy bez válení.

medové řezy
Zdroj foto: Igor Normann / Shutterstock.com

Vyzkoušejte také: Recept na šťavnatý punčový dort

Pokud chcete medové řezy upéci ke konkrétní příležitosti, začněte s několikadenním předstihem, aby stihly změknout.

Čas
Čas na přípravu: 70 mins Čas vaření: 30 mins Celkový čas: 1 hod 40 min
Porce 10
Suroviny
    Suroviny na plát
  • 250 g Hladké mouky
  • 80 g Másla
  • 25 g Medu
  • 50 g Cukru krupice
  • 1 Vejce
  • 1-2 tbsp Rumu
  • 0,5 tsp Jedlé sódy
  • Suroviny na žloutkový krém
  • 250 ml Polotučného mléka
  • 150 g Másla
  • 50 g Cukru krupice
  • 20 g Hladké mouky
  • 15 g Kukuřičného škrobu
  • 1-2 tbsp Medu
  • Rum (podle chuti)
  • Čokoládová poleva
  • 150 ml 40 % smetana ke šlehání
  • 150 g Hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa (pokud máte raději mléčnou čokoládu, můžete použít i ji)
Příprava medových řezů krok za krokem
    Postup výroby plátů
  1. Do mísy nasypte všechny suroviny a vypracujte z nich hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechce odležet v lednici. • Těsto rozválejte na obdélník o velikosti asi 35 x 25 centimetrů.
  3. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut a nechte vychladnout.
  4. Postup výroby žloutkového krému
  5. V kastrůlku ohřejte mléko. V míse našlehejte žloutky s cukrem, přisypte mouku, škrob a promíchejte. Do vzniklé směsi za stálého míchání vlijte horké mléko.
  6. Poté vše přelijte zpět do kastrůlku a na mírném ohni asi 5 minut vařte. Před koncem vaření do směsi přimíchejte med.
  7. Nyní je potřeba, aby krém vychladl na 25°C, ale aby se na něm nevytvořil škraloup. Toho docílíte buď pomalým mícháním v robotu nebo ho můžete přikrýt potravinářskou fólií a nechat při pokojové teplotě vychladnout.
  8. Vychladlý krém našlehejte. Postupně do něj přidávejte změklé máslo a nakonec i rum.
  9. Sestavení medových řezů
  10. Vychladlý plát těsta rozřízněte na tři pruhy. První pruh položte na tác, pokapejte rumem a potřete částí krému.
  11. Na krém položte druhý pruh, pokapejte ho rumem a opět potřete krémem.
  12. Přiložte třetí plát, pokapejte rumem a celý povrch pomažte krémem, včetně boků. Nechte vychladit v lednici.
  13. Postup výroby polevy
  14. Čokoládu nalámejte do kastrůlku a zalijte horkou smetanou.
  15. Chvíli ji nechte změknout a vymíchejte do hladké konzistence.
  16. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout.
  17. Dokončení medových řezů
  18. Vychlazené řezy potřete polevou a uhlaďte nožem.
  19. Řezy můžete posypat drcenými ořechy.
  20. V lednici nechte řezy odležet minimálně dva dny, aby změkly.
Poznámka

Tipy na vylepšení medových řezů

  • Aby vám šlo těsto vyválet dotenka, je nezbytné ho podsypat a moukou posypat i váleček.
  • Pokud na navlhčení plátů nechcete používat samotný rum, zřeďte ho horkou vodou.
  • Když jsou pláty korpusu upečené, pečící papír chytněte za okraj a přetáhněte z plechu na pracovní desku.
  • Než řezy začnete potírat polevou, postavte je na chladící mřížku nebo je podložte dvěma skleničkami.
  • Z těsta můžete s pomocí kulaté šablony vytvořit také dort.
Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/medove-rezy-recept-na-tradicni-kolac/