Dezert Pavlova byl vytvořen a pojmenován na poctu ruské primabaleríně Anně
Pavlovové, která v letech 1926 a 1929 zavítala do Austrálie a na Nový Zéland, kde
následně dort vznikl. Věhlas Anně Pavlovové přineslo taneční ztvárnění Umírající
labuť.
Minipavlova recept: Jak na přípravu dortu?
Popis
Dezert mini pavlova – recept na nejlepší mini dort pavlova. Upečte si tyto křehké nadýchané lahodné dortíky, které si zamilujete.
Suroviny
Suroviny na korpus
Suroviny na šlehačku a zdobení
Instructions
-
Troubu předehřejte na 110°C. Připravte plech vyložený pečícím papírem.
-
V míse smíchejte bílky, citrónovou šťávu a sůl a při nízkých otáčkách šleháme v robotu nebo ponorným mixérem se šlehacími metlami, dokud směs nezačne získávat pěnovou konzistenci.
-
Postupně zvyšujte otáčky a po lžících přidávejte cukr.
-
Míchejte na vysoké otáčky, dokud se všechen cukr nerozpustí – na každou lžíci cca 15 vteřin míchání.
-
Míchejte, dokud se na hmotě nezačnou tvořit tuhé špičky. Konzistence by měla být bílá, neprůhledná, lesklá, lepivá a nadýchaná.
-
Přidejte vanilkový extrakt a při nízkých otáčkách míchejte, dokud se extrakt s hmotou nestojí.
-
Hmotu hrníčkem přenášejte na plech tak, abyste vytvořili 10 kopečků, mezi kterými zachováte mezeru, aby se k sobě během pečení neslepily.
-
Každý kopeček vypouklou stranou lžíce uhlaďte a vytvořte v něm dolík.
-
Vložte do předehřáté trouby a na 110°C pečte asi 1 hodinu.
-
Troubu vypněte a v zavřené troubě mini pavlovy nechte do vychladnutí dosušit.
-
Šlehačem ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem, dokud šlehačka nezačne tvořit špičky. Pozor, abyste ji nepřešlehali.
-
Každé hnízdo naplňte šlehačkou a vršek dortíků dozdobte čerstvým ovocem.
Poznámka
Vyzkoušejte také: Tartaletky - Dezert s chutným krémem
- Citronovou šťávu můžete nahradit vinným octem.
- Než začnete vařit, ujistěte se, že šlehací metly i nádoba mixéru jsou čisté, suché a zbavené mastnoty.
- Hmotu na mini pavlova můžete na plech do hnízd nanést také cukrářským sáčkem.
- Podle receptu můžete upéct i velkou pavlovu. Směs lžící nanášejte na připravený plech a vytvarujte do kruhu o průměru asi 30 centimetrů, uprostřed utvořte důlek, aby vznikl tvar hnízda. Hřbetem lžíce uhlaďte okraje nebo vytvořte špičky a pečte při 110°C asi 90 minut a dalších až 90 minut po vypnutí trouby v ní dort sušte.
- Namísto šlehačky můžete mini pavlova udělat s krémem nebo použít mascarpone.
- Část šlehačky můžete odebrat stranou a dochutit je ovocným, například mangovým, extraktem.
- Bílky lépe našleháte, pokud budou mít pokojovou teplotu. Pokud jsou vejce ještě studená, můžete je na několik minut ponořit do teplé (ne horké) vody.
- Než vejce rozklepnete, dobře je osušte, aby se do bílků nedostala žádná voda a nezkazila vám sníh.
- Sůl se přidává pro zvýraznění chuti, ale také zvyšuje stabilitu dortíků.
- Stabilitě pusinek napomáhá také cukr.
- Díky vanilkovému extraktu jsou pusinky sněhově bílé. Můžete místo něj přidat i vanilku, ale počítejte s tím, že pusinky získají hnědý nádech.
Doporučujeme: Punčový dort