Co je polenta?
Je to slaná kaše z kukuřičného těsta. Polenta je tradiční součástí italské kuchyně.
Mýty o polentě
- Traduje se, že tradiční správná polenta se musí uvařit v měděném hrnci nad otevřeným ohněm za stálého míchaní dřevěnou vařečkou jedním směrem – a to celou hodinu.
- Další mýtus mají na svědomí výrobci polenty, kteří na obalech uvádějí nesprávný poměr vody a doby vaření.
K čemu použít polentu?
Polenta se v gastronomii používá především jako příloha k masovým a zeleninovým ragů, k leču, gulášům, ratatouile a dalším dušeným jídlům.
Jak dobu vaření klasické (neinstantní) polenty o půl hodiny zkrátit?
Polentu nasypte do studené vody, promíchejte a nechte 8 hodin v lednici odstát. Polenta nabobtná a vy ji po uplynutí 8 hodin vaříte rovnou ve vodě, ve které byla namočená.
Instantní nebo klasickou polentu?
Největší výhodou instantní polenty je rychlost přípravy – během několika minut máte hotovou přílohu k večeři. Obyčejná polenta je však chuťově výraznější a zajímavější. Polentovým začátečníkům lze doporučit začít s instantní polentou a postupně přejít k polentě obyčejné.
Pokud chcete docílit výraznější chuti nebo sytosti polenty, můžete ji namísto vody, povařit v mléce nebo ve vývaru. Mléčná polenta je oproti polentě vařené ve vodě, krémovější a sytější. Polenta uvařená ve vývaru má výraznější a zajímavější chuť a můžete ji tak použít jako dominantnější část chodu.
Doporučujeme: Připravte si také oblíbený recept na lososa v troubě
Jak polentu vylepšit?
Polentu můžete pro zvýraznění její chuti vylepšit výraznými sýry (parmazánem, fontinou, gorgonzolou…), máslem, cibulovou marmeládou, rozemletými opraženými oříšky nebo olivovým olejem.
Co je polenta? + Základní recept na polentu
Popis
Podle toho, jako roli ve vašem menu bude polenta hrát, ji můžete připravit jedním ze tří základních způsobů – instantní polenta, grilovaná polenta nebo polenta z kukuřičné krupice. Hotová polenta by měla mít kašovitou krémovou konzistenci, měla by být jemná, hebká a bez hrudek.
Instantní polenta
Polenta z kukuřičné krupice a vody se vaří hodinu. V rámci časové úspory, když chcete mít rychle hotovou dobrou přílohu k jídlu, můžete použít polentu instantní. Díky tomu, že je polenta výrobcem již předvařená a vysušená, její příprava vám zabere jen několik minut.
Krémová instantní polenta
Pro docílení žádoucí kašovité konzistence byste na 100 g polenty měli použít 1 litr vařící vody.
Ingredience
Postup
-
V široké pánvi s nepřilnavým povrchem přiveďte k varu 1 litr vody se solí.
-
Hned v počátku varu vody do ní vysypte polentu a vehementně ji promíchávejte metličkou, aby se neslepila a nevznikly v ní hrudky.
-
Na mírném plameni za občasného promíchání polentu vařte asi 7 minut.
-
Poté sporák vypněte a nechte ještě polentu ještě asi 3 minuty minut „dojít“.
-
Hotovou polentu odstavte a dle potřeby ji dosolte.
-
Přidejte 3 až 4 másla nakrájeného na plátky a dokud se máslo nerozpustí, promíchávejte.
-
Ještě horkou polentovou kaši podávejte.
Poznámka
- Na obalu instantní polenty je většinou uváděna doba vaření max. 2 minuty. Polenta však po té době je do sebe ještě schopna absorbovat další tekutinu, která jí umožní zachovat kašovitou konzistenci. V návodech je kromě kratší doby vaření uvedeno i menší množství vody, aby se voda stihla během oněch 2 minut do polenty vsáknout. Proto k polentě přilijte víc vody a vařte ji 5 až 10 minut.
- Při vaření polenty na pánvi platí, že čím širší pánev použijete, tím lépe se polenta provaří a voda se odpaří. Pánev musí mít nepřilnavý povrch, můžete tedy použít i teflonovou pánev. Pokud žádnou vhodnou pánev nemáte, můžete použít i kastrol. Počítejte však s tím, že vaření bude trvat déle.
- Pokud vám hotové polentě zbyla neodpařená voda, přisypte do ní ještě lžíci sypké polenty, promíchejte a minutu povařte. V případě potřeby postup ještě zopakujte, dokud nedosáhnete hustoty, kterou chcete.
- Krémovou chuť polentě dodáte, když do ní po uvaření přimícháte kousek másla nebo olivového oleje.
- Polentu podávejte horkou, chladnutím polenta tuhne.
- Pokud na přípravu polenty použijete kukuřičnou krupici, měli byste vědět, že kukuřičné krupice existují dva druhy – jemná a hrubá. Jemná je ideální pro přípravu kaše, zatímco hrubá je po uvaření vhodná spíše pro opékání a grilování.
- Je-li polenta příliš hustá, stačí ji rozředit vodou a krátce povařit.
- Pokud kukuřičnou krupici vsypete do studené vody, musíte ji občas promíchat a hlídat, kdy se začne vařit. Praktičtější pro to je, nasypat ji do vody, která se právě začíná vařit.
- Zbytky ztuhlé polenty můžete využít v následujících dnech k přípravě polenty pečené.