Volby tisku:

Co je polenta? + Základní recept na polentu

polenta

Co je polenta?

Je to slaná kaše z kukuřičného těsta. Polenta je tradiční součástí italské kuchyně.

Mýty o polentě

  • Traduje se, že tradiční správná polenta se musí uvařit v měděném hrnci nad otevřeným ohněm za stálého míchaní dřevěnou vařečkou jedním směrem – a to celou hodinu.
  • Další mýtus mají na svědomí výrobci polenty, kteří na obalech uvádějí nesprávný poměr vody a doby vaření.

K čemu použít polentu?

Polenta se v gastronomii používá především jako příloha k masovým a zeleninovým ragů, k leču, gulášům, ratatouile a dalším dušeným jídlům.

Jak dobu vaření klasické (neinstantní) polenty o půl hodiny zkrátit?

Polentu nasypte do studené vody, promíchejte a nechte 8 hodin v lednici odstát. Polenta nabobtná a vy ji po uplynutí 8 hodin vaříte rovnou ve vodě, ve které byla namočená.

Instantní nebo klasickou polentu?

Největší výhodou instantní polenty je rychlost přípravy – během několika minut máte hotovou přílohu k večeři. Obyčejná polenta je však chuťově výraznější a zajímavější. Polentovým začátečníkům lze doporučit začít s instantní polentou a postupně přejít k polentě obyčejné.

Jak ochutit polentu?

Pokud chcete docílit výraznější chuti nebo sytosti polenty, můžete ji namísto vody, povařit v mléce nebo ve vývaru. Mléčná polenta je oproti polentě vařené ve vodě, krémovější a sytější. Polenta uvařená ve vývaru má výraznější a zajímavější chuť a můžete ji tak použít jako dominantnější část chodu.

polenta recept
Zdroj foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Doporučujeme: Připravte si také oblíbený recept na lososa v troubě

Jak polentu vylepšit?

Polentu můžete pro zvýraznění její chuti vylepšit výraznými sýry (parmazánem, fontinou, gorgonzolou…), máslem, cibulovou marmeládou, rozemletými opraženými oříšky nebo olivovým olejem.

Popis

Podle toho, jako roli ve vašem menu bude polenta hrát, ji můžete připravit jedním ze tří základních způsobů – instantní polenta, grilovaná polenta nebo polenta z kukuřičné krupice. Hotová polenta by měla mít kašovitou krémovou konzistenci, měla by být jemná, hebká a bez hrudek.

Instantní polenta

Polenta z kukuřičné krupice a vody se vaří hodinu. V rámci časové úspory, když chcete mít rychle hotovou dobrou přílohu k jídlu, můžete použít polentu instantní. Díky tomu, že je polenta výrobcem již předvařená a vysušená, její příprava vám zabere jen několik minut.

Krémová instantní polenta

Pro docílení žádoucí kašovité konzistence byste na 100 g polenty měli použít 1 litr vařící vody.

Ingredience
  • 100 g polenta
  • 1 l voda
  • 1 tsp sůl
Postup
  1. V široké pánvi s nepřilnavým povrchem přiveďte k varu 1 litr vody se solí.
  2. Hned v počátku varu vody do ní vysypte polentu a vehementně ji promíchávejte metličkou, aby se neslepila a nevznikly v ní hrudky.
  3. Na mírném plameni za občasného promíchání polentu vařte asi 7 minut.
  4. Poté sporák vypněte a nechte ještě polentu ještě asi 3 minuty minut „dojít“.
  5. Hotovou polentu odstavte a dle potřeby ji dosolte.
  6. Přidejte 3 až 4 másla nakrájeného na plátky a dokud se máslo nerozpustí, promíchávejte.
  7. Ještě horkou polentovou kaši podávejte.
Poznámka
  • Na obalu instantní polenty je většinou uváděna doba vaření max. 2 minuty. Polenta však po té době je do sebe ještě schopna absorbovat další tekutinu, která jí umožní zachovat kašovitou konzistenci. V návodech je kromě kratší doby vaření uvedeno i menší množství vody, aby se voda stihla během oněch 2 minut do polenty vsáknout. Proto k polentě přilijte víc vody a vařte ji 5 až 10 minut.
  • Při vaření polenty na pánvi platí, že čím širší pánev použijete, tím lépe se polenta provaří a voda se odpaří. Pánev musí mít nepřilnavý povrch, můžete tedy použít i teflonovou pánev. Pokud žádnou vhodnou pánev nemáte, můžete použít i kastrol. Počítejte však s tím, že vaření bude trvat déle.
  • Pokud vám hotové polentě zbyla neodpařená voda, přisypte do ní ještě lžíci sypké polenty, promíchejte a minutu povařte. V případě potřeby postup ještě zopakujte, dokud nedosáhnete hustoty, kterou chcete.
  • Krémovou chuť polentě dodáte, když do ní po uvaření přimícháte kousek másla nebo olivového oleje.
  • Polentu podávejte horkou, chladnutím polenta tuhne.
  • Pokud na přípravu polenty použijete kukuřičnou krupici, měli byste vědět, že kukuřičné krupice existují dva druhy – jemná a hrubá. Jemná je ideální pro přípravu kaše, zatímco hrubá je po uvaření vhodná spíše pro opékání a grilování.
  • Je-li polenta příliš hustá, stačí ji rozředit vodou a krátce povařit.
  • Pokud kukuřičnou krupici vsypete do studené vody, musíte ji občas promíchat a hlídat, kdy se začne vařit. Praktičtější pro to je, nasypat ji do vody, která se právě začíná vařit.
  • Zbytky ztuhlé polenty můžete využít v následujících dnech k přípravě polenty pečené.
Přečíst online: https://www.futuriko.cz/recepty/polenta/