Šťavnatý punčový dort: Recept krok za krokem
Popis
Jak udělat punčový dort? Vyzkoušejte náš recept krok za krokem a připravíte si ten nejlepší dezert.
Ingredience
Suroviny na korpus o průměru 20 centimetrů
Nálev na provlhčení
Cukrová poleva
Postup
-
Předehřejte troubu na 110°C.
-
Dortovou formu vyložte pečícím papírem a boky vymažte a poprašte polohrubou moukou.
-
Žloutky, vodu a cukr ručně nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte do husté nadýchané pěny.
-
Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
-
Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte ji přes husté sítko do mísy k vyšlehaným žloutkům.
-
Následně vmíchejte i bílkový sníh a opatrně promíchejte, aby se suroviny spojily.
-
Do první formy nalijte polovinu těsta.
-
Druhou polovinu těsta rozdělte na dvě části. Jednu část obarvěte žlutým a druhou část červeným potravinářským barvivem.
-
Do druhé formy nalijte žluté těsto a něj opatrně těsto červené.
-
Oba korpusy pečte najednou na 110°C na horkovzduch v troubě asi 10 minut.
-
Po 10 minutách teplotu nastavte na 130°C a pečte ještě 50 minut.
-
Ke konci pečení do piškotu píchněte špejlí – pokud zůstane suchá, piškot je hotový a můžete ho vyndat z trouby.
-
Piškot nechte ve formě vystydnout a zatím si připravte nálev na jeho provlhčení.
-
Do hrnce nalijte vodu, punč nebo rum, citrónovou šťávu a sirup a 5 minut povařte.
-
Vychladlé korpusy podélně rozřízněte.
-
Jednu část neobarveného dortu pomažte polovinou marmelády, přiložte na ni jeden díl barevného korpusu a pokapejte ho polovinou nálevu.
-
Na tento barevný a již provlhčený korpus přiložte druhý barevný korpus, pokropte ho zbylým nálevem a pomažte druhou polovinou marmelády.
-
Na marmeládu přiložte poslední, světlý korpus, dort porovnejte, přikryjte pečícím papírem, přiklopte rovným talířem nebo druhou dortovou formou a zatižte kuchyňským prkýnkem. Celý dort přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici uležet do druhého dne.
-
Následující den dort z lednice vyndejte a připravte cukrovou polevu.
-
V misce smíchejte vodu s cukrem a citrónovou šťávou a vymíchejte dohladka.
-
Polevu naneste rovnoměrně na dort, uhlaďte nožem a nechte na dortu ztuhnout.
-
Dort můžete ještě ozdobit rozpuštěnou čokoládou, kterou vlijete do sáčku, ustřihnete jeho růžek, na dort nanášejte do kruhů a špejlí lehce rozmazávejte.
Poznámka
Tipy jak vylepšit punčový dort
-
Punčový dort s marcipánem nebo citrónovou polevou, punčový dort s rumem nebo například punčový dort na plech.
-
Punčový dort můžete potáhnout marcipánem, ten pomazat meruňkovou marmeládou a po zaschnutí polít cukrovou polevou. Díky marcipánovému podkladu poleva nevyschne, nepopraská a zůstane lesklá.
-
Na internetu naleznete množství videoreceptů, kde krok za krokem uvidíte, jak připravit různé varianty punčového dortu.
-
Pokud si na přípravu punčového dortu netroufáte, můžete ho zakoupit v cukrárnách či supermarketech. Cena punčového dortu se může velmi lišit dle konkrétních provozoven a pořídíte ho za + - 500 korun za 1 kilogram.
Připravte si také: dort minipavlova