Schwarzwaldský dort vás uchvátí svým honosným vzhledem slibujícím explozi chuti čokolády, šlehačky, třešňové pálenky a šťavnatých třešní. Upečte si i vy tento legendární německý dort.
O vzniku dortu existuje několik verzí. První písemná zmínka o Schwarzwaldském dortu, Schwarzwald Torte nebo v anglicky mluvících zemích Black forest, pochází z Německa ze začátku dvacátého století.
Nabízí se, že dort vznikl v Černém lese pohoří Schwarzwald v jihozápadním Německu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. V této oblasti rostou výborné schwarzwaldské třešně, ze kterých se vyrábí pálenka, která je součástí receptu na tento legendární dort.
Navíc se dort svými barvami podobá kroji žen z této oblasti. Černé šaty, jako dortový korpus, bílá halenka, jako smetanový krém a klobouk s bambulemi Bollenhut, jako třešně, které Schwarzwaldský dort zdobí.
Avšak dle záznamů první Schwarzwaldský dort upekl v roce 1915 cukrář Josef Keller v Bad Godesbergu v Porýní (Západní Německo).
Z Německa se recept rozšířil i do rakouských a švýcarských cukráren. Postupem času obliba dortu vzrostla natolik, že je nyní známý po celém světě.
V německém Todtnaubergu se každé dva roky koná Kirschtortenfestival (festival třešňového dortu). Zde předvedou své cukrářské umění amatérští i profesionální cukráři, kteří svůj Schwarzwaldský dort vytvářejí přímo před očima diváků. Následně jsou hotové dorty prodány a výtěžek z prodeje je použit na dobročinné účely.
Pravý Schwarzwaldský dort na první pohled poznáte podle jeho specifického vzhledu. Honosně a luxusně vypadá nejen celý dort, ale také jeho řez, který vás láká k ochutnání kombinace černého piškotu a bílého smetanového krému s rudými třešněmi.
Někdy je Schwarzwaldský třešňový dort mylně nazýván Schwarzwaldským višňovým dortem. Ale originál není s višněmi, nýbrž s třešněmi.
Pravý a nejlepší Schwarzwaldský (nebo také švarcvaldský) dort se neobejde bez Kirschwasser – třešňové vody, tedy třešňové pálenky Schwarzwälder Kirschwasser. Pokud se vám tuto pálenku nepovede sehnat, nahraďte ji jiným třešňovým destilátem.
Originál Schwarzwaldský dort je tvořen třemi patry čokoládového piškotového korpusu pokapaného třešňovou pálenkou. Na spodním korpusu je kromě šlehačkového krému navrstvena lahodná třešňová náplň. Celý dort je potřený šlehačkou a vršek ozdobený šlehačkovými „pusinkami“ s rudou třešní na každé z nich. Povrch je posypán čokoládovými hoblinkami. Boky dortu by však měly zůstat bez dalších čokoládových příkras – dort by měl bíle zářit a čokoláda by ho měla zdobit jen v jeho horní části.
Pokud si na pečení tohoto dortu s čokoládou a třešněmi netroufáte, můžete hotový chlazený nebo mražený Schwarzwaldský dort zakoupit v obchodním řetězci Lidl nebo Kaufland. Cena Schwarzwaldského dortu se v těchto obchodech pohybuje od 200 Kč.
Další chutné recepty
Do šlehačky můžete vyškrábat vnitřek vanilkového lusku. Krásně ji tím ovoníte.
Pokud v dortu uvítáte víc třešňové chuti, připravte si větší množství třešňové směsi a pomažte jí i prostřední plát.
Namísto šlehačky můžete na krém použít mascarpone.
Klasickou formu Schwarzwaldského dortu můžete pozměnit a upéct Schwarzwaldský dort na plech, Schwarzwaldský dort v podobě rolády nebo připravit jednoduchý Schwarzwaldský dort do sklenice.
Pokud nelpíte na původní receptuře, můžete namísto třešní upéct Schwarzwaldský dort s čokoládou a višněmi.