Žloutkové řezy je nadčasová kombinace křehkého listového těsta, sametové žloutkové náplně a slaďoučké cukrové polevy. Vyzkoušejte náš recept na tradiční dezert, který hravě zvládne i úplný začátečník.
Žloutkové řezy naleznete v různých obměnách v mnoha evropských zemích. V Čechách jsou to žloutkové řezy, na Slovensku také, v Rakousku kremshnit, ve Francii mille feuille a setkáte se s nimi i v Chorvatsku a v Maďarsku.
Žloutkové řezy byly populární především před lety. Postupem času je z pultů většiny cukráren vytlačily modernější moučníky, avšak jejich příznivci si tento klasický dezert mohou snadno připravit doma.
Při hledání návodu, jak upéct ty nejlepší žloutkové řezy, můžete narazit i na řadu receptů, ve kterých jsou žloutky nahrazeny pudinkem – lze tedy upéct i „žloutkové řezy“ bez vajec. Pravé žloutkové řezy jsou, jak název napovídá, samozřejmě se žloutkovým krémem.
Je však na každém, zda si dle své chutě recept pozmění či ozvláštní a upeče například žloutkové řezy s ořechy, se šlehačkou, s pudinkem, s rumovou polevou, z odpalovaného těsta, či dokonce žloutkové řezy bez listového těsta.
Doporučujeme: Pochoutka šneci z listového těsta