Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335
Připravte si zdravý a chutný oběd. Pečená treska na grilu je velmi výživná a vychutnat si ji můžete se zeleninou. Vyzkoušejte jednoduchý recept na rybu na grilu.
Treska je velmi užitečná ryba, tedy pokud se zaměříme na její nutriční profil. O rybách, jako takových toho moc nevím, ale co se přínosu pro zdraví týče, to je jiná písnička. Je to jedna z nejchutnějších mořských ryb, bohatá na omega 3 mastné kyseliny, má velmi málo tuku, nízkou kalorickou hodnotu, obsahuje selen, jód, draslík, vitaminy skupiny B, A, D. Treska je skvělá volba pro lidi, kteří jsou v dietě a chtějí si udržet zdravé hladiny cholesterolu. Vedle křehkého, jemného masa se též za delikatesu považují tresčí játra.
Proč si připravit právě tresku?
- Její příprava je rychlá. Hodí se k pečení, restování, grilování.
- Vzhledem k její delikátní chuti vám k její přípravě postačí pouze mořská sůl, bylinky a kvalitní olej.
- Velmi dobře přijímá různé marinády, pokud se rozhodnete v kuchyni experimentovat.
- Obsahuje kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny.
Recept na tresku na grilu
Jednoduchá ryba na kontaktním grilu, kterou si snadno připravíte. Vyzkoušejte recept na třesku na grilu.
Suroviny
Postup přípravy receptu
- Nejdříve si dáme vařit zeleninu do páry.
- Filé z tresky si omyjeme a osušíme.
- Posypeme špetkou mořské soli, přidáme trochu pepře a koření na ryby.
- Rozpálíme si kontaktní gril, který těsně před vkládáním filé lehce zastříkneme olejem ve spreji.
- Rybu opečeme cca 7 minut (pokud ještě není hotová zelenina, necháme rybu v horkém grilu, aby nevystydla.
- Do hotové zeleniny vmícháme dva oříšky másla a osolíme, opepříme podle chuti a servírujeme na talíř společně s treskou.
Notes
- Pokud si nechcete umastit gril, vložte do něj papír na pečení. Je to takový jednoduchý trik, který vám ušetří práci a dokonce nemusíte použít ani olej.
Doporučujeme: Pečená dýně
Výhody vaření zeleniny v páře
Vitamíny a další živiny se při běžném vaření vyplavují do vody, jde tedy o nejšetrnější způsob přípravy. Doba vaření zeleniny v páře je individuální, někdo rád zeleninu měkkou, jiný zase na skus (Al dente). Také záleží na typu zeleniny. Taková zelenina je křupavější, chutnější a pěknější na pohled, neztrácí svou barvu. V páře lze připravovat také ryby, maso, různé moučníky. Vařením v páře si potraviny uchovají až o 50% více živin a nepoužíváte žádný tuk.
Pro vaření v páře můžete využít různé spotřebiče, jako parní hrnce nebo konvektomaty. Konvektomaty jsou obzvláště užitečné díky přesnému nastavení teploty a vlhkosti, což zajišťuje konzistentní výsledky. Tento způsob vaření je tedy zdravý, praktický a efektivní.