Žloutkové řezy jsou stálicí mezi tradičními českými moučníky. Mnozí je považují za retro dezert. Ačkoli je pravdou, že tento moučník má doby své největší slávy dávno za sebou, nedáme na něj dopustit ani dnes.
Vyzkoušejte recept na sladkou dobrotu, po které se zaručeně budete olizovat až za ušima.
Co jsou pravé žloutkové řezy?
Zeptejte se své babičky nebo maminky, určitě budou vědět. Tradiční žloutkové řezy bývaly jedním z nejoblíbenějších moučníků. Mnozí je možná znají pod názvem žezy ze žloutků. Možná nevíte, že v určité (lehce změněné) podobě se tato sladká pochutina připravovala i v maďarské, rakouské či dokonce slovenské kuchyni. Historie jednoduchých žloutkových řezů sahá poměrně daleko a jejich podoba je opravdu různorodá.
Zajímavou obdobou původního receptu jsou ořechové žloutkové řezy, které přeci jen mají odlišnou strukturu, ale chuťově vás dokážou uspokojit úplně stejně, jako stará dobrá klasika.
Recept na žloutkové řezy
Pokud se rozhodnete vyzkoušet sladkou dobrotu, určitě se vám bude hodit recept na žloutkové řezy. Někomu se mohou zdát náročnější na přípravu, trocha toho úsilí vynaloženého v kuchyni se vám ale mnohonásobně vrátí v podobě skutečného chuťového požitku. Připravte si:
Suroviny na řezy
- 500 gramů listového těsta
- 600 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudinku (prášku)
- 80 gramů moučkového cukru
- 200 gramů másla
Nedílnou součástí receptu je poleva na žloutkové řezy, bez kterých by tento moučník nebyl kompletní. Na polevu a dokončení dezertu budete potřebovat:
Suroviny na žloutkovou polevu
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 žloutek
- trochu citronové šťávy
- 4 polévkové lžíce džemu (například rybízový)
Jak si doma připravit žloutkové řezy jako z cukrárny
- Listové žloutkové řezy si při troše trpělivosti zvládnete připravit doma. Začněte tím, že si troubu předehřejete na 200 °C.
- Poté těsto vyválejte na dva pláty (případně na 4 pruhy) a snažte se, aby síla těsta byla cca 4-5 mm. Doporučujeme plech opláchnout studenou vodou, protože se těsto v troubě mnohem lépe nafoukne.
- Těsto vložte do trouby a pečte cca 20 minut, dokud krásně nezezlátne. Poté vytáhněte z trouby a nechte ho na plechu vychladnout.
- Mléko, vanilkový cukr a pudinkový prášek smíchejte a uvařte klasický pudink.
- Do pudinku poté postupně zašlehejte po kouskách změklé máslo, cukr a vyšlehejte hladký krém.
- Krémem následně potřete polovinu upečeného těsta a překryjte ji druhou polovinou.
- Na moučník položte kuchyňské prkénko a nechte jej 2 hodiny odpočinout v lednici.
Žloutková poleva – jak na ni?
Chybět samozřejmě nesmí poleva. Tu připravíte tak, že nejdříve prosejete moučkový cukr, přidáte žloutek a trochu citronové šťávy. Poleva by měla být krásně hladká a lesklá. Jakmile řezy z listového těsta v lednici ztuhnou, potřete džemem, poté žloutkovou polevou a opět vložte do lednice.
Je možné připravit žloutkové řezy bez vajec?
Zajímá vás, jestli je možné vynechat u tohoto moučníku vajíčka? Ano, možné to je. Žloutkové řezy s pudinkem doma můžete vykouzlit i bez použití vajíček. Navzdory tomu, že i samotný název evokuje, že žloutky jsou nedílnou součástí tohoto tradičního receptu.
Na žloutkové řezy bez vajec budete potřebovat úplně ty samé ingredience, akorát s jediným rozdílem – do polevy nepřijde žloutek. A to je celé. Polevu na jemné žloutkové řezy vyrobíte smícháním 200 gramů cukru, horké vody dle potřeby a šťávy z poloviny citronu. A v tom je celé kouzlo, takto připravíte řezy bez vajec.
Doporučujeme: Bezlepkové palačinky
Jak krájet žloutkové řezy?
Řezy z listového těsta s krémem nejlépe a nejjednodušeji nakrájíte tak, že si nůž vždy před každým zakrojením namočíte do teplé vody. Tím snáze předejdete tomu, že vám žloutková poleva na povrchu moučníku nevzhledně popraská.
Recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou
Velmi oblíbeným a samozřejmě také moc chutným receptem jsou žloutkové ořechové řezy. S prvním receptem mají mnoho společného – především pak výbornou polevu. Rozhodnete-li se tento moučník, se kterým zaručeně zabodujete jak u rodiny, tak přátel, vyzkoušet, jistě se vám bude hodit recept. Dobrou zprávou je, že pro vás jeden recept na žloutkové řezy s ořechy máme.
Suroviny na ořechové řezy
- 280 gramů másla
- 200 gramů jemně nastrouhaných ořechů
- 200 gramů moučkového cukru
- 140 gramů hladké mouky
- 6 bílků
Suroviny na polevu
- 280 gramů moučkového cukru
- 6 žloutků
- 4 gramy vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce rumu
Postup
- Nejdříve smíchejte máslo s cukrem, tyto dvě suroviny utřete do pěny. Postupně vmíchejte mouku a namleté ořechy.
- Ve vedlejší míse vyšlehejte tuhý sníh, který po částech a opatrně vmíchejte do těsta.
- Ořechové řezy s polevou připravíte tak, že připravené těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech pak vložíte do trouby předem rozehřáté na 160 °C a budete péct cca 30-35 minut.
- Po upečení plech vyndáte z trouby, necháte těsto vystydnout a mezitím připravíte polevu.
- Tu snadno vykouzlíte smícháním všech potřebných ingrediencí a po vychladnutí těsta s ní moučník polijete.
- Necháte alespoň 2 hodiny vychladnout v lednici a máte hotovo.
Zatímco někomu k naprosté spokojenosti stačí řezy s polevou, někdo nedá dopustit na žloutkové řezy se šlehačkou, která moučník příjemně ozvláštní.
TIP: Vyzkoušejte také recept na katův šleh.