znojemská omáčka
Recepty

Hovězí znojemská omáčka, kterou si zamilujete


Warning: Undefined array key "attachment_id" in /home/html/nejmag.cz/public_html/domains/futuriko.cz/www/wp-content/plugins/delicious-recipes/src/blocks/dynamic-blocks/class-delicious-dynamic-recipe-card.php on line 335

Připravte si chutnou znojemskou omáčku s rýží, případně jinou přílohou. Postup je jednoduchý, omáčku zvládne připravit i začátečník. Vyzkoušejte recept na znomejskou omáčku z hovězího masa.

Co je znomejská omáčka?

Znojemská omáčka je naše tradiční jídlo, které se skládá z hovězího masa, nakládané kyselé okurky, plnotučné hořčice, vařeného vajíčka, cibule a dalších přísad, například slanina. Každý ji dělá po svém. V tomto receptu chybí vejce, ale vy si ho klidně můžete do omáčky přimíchat nebo podávat s půleným vejcem uvařeným natvrdo.

Původ této dobroty můžeme hledat již podle názvu (ve městě Znojmo). Jižní Morava je spojená s pěstováním okurek, které jsou součástí tohoto pokrmu a díky nim má omáčka sladkokyselou chuť. Znojemskou lze připravit také z vepřového masa. 

Recept na znojemskou omáčkou s rýží

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 15 minutČas vaření: 40 minutČas odpočinku: minCelkový čas:1 hodina Porce:2 porceKalorie:139 kcal Nejlepší období:Léto

Jednoduchá znojemská omáčka

Suroviny

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky si umyjeme, osušíme a posypeme solí, pepřem.příprava znojemská omáčka
  2. V multifunkčním hrnci navolíme program restování a na rostlinném oleji hovězí plátky z obou stran opečeme, aby chytly zlatavou barvu, maso se zatáhlo a pustilo šťávu. (pokud nemáte hrnec, opečte plátky hovězího masa na pánvi s olejem)
  3. Poté přidáme do výpeku lžičku sušené cibule nebo restovanou, hořčici, lžičku medu, nové koření, bobkový list a podlijeme trochou láku z okurek.
  4. Nasadíme poklici a dáme pod tlak na program maso – 30 minut. (pokud nemáte multifunkční hrnec, vařte v klasickém hrnci s poklicí)
  5. Po dokončení programu necháme hrnec dojít, nepouštíme páru manuálně!
  6. Otevřeme poklici a maso přendáme na talířek. Zapneme opět program restování nebo vaření.
  7. Nezapomeneme vytáhnout také bobkový list a nové koření (já vkládám do pytlíku na čaj, abych pak nemusela koření pracně lovit).
  8. V hrnečku si připravíme záklechtku z mouky a vody, přimícháme do šťávy z masa a povaříme.
  9. Dochutíme ještě podle potřeby sůl, pepř, hořčice, med a přidáme na kousíčky nakrájené kyselé okurky.hovězí znojemská omáčka

Doporučujeme: Zdravé cizrnové placky

Jak znojemskou omáčku ještě vylepšit? 

Do omáčky lze přidat natvrdo uvařená vejce nebo na úplném začátku maso prošpikovat slaninou. Sušenou cibulku můžete vyměnit za čerstvou, kterou si orestujete.

hovězí znojemská omáčka
Zdroj: Gabriela Kortova

S čím znojemskou omáčku servírovat? 

U nás je nejoblíbenější znomejská omáčka s rýží nebo domácím kynutým knedlíkem. Hodí se k ní však i Karlovarský či hrníčkový knedlík, těstoviny a někdo si rád dopřeje brambory

O pluginuGabriela Kortova

Vaření a pečení pro mě představuje každodenní záležitost, proto se snažím především o vytvoření jídel, která jsou chutná, zdravá a nezaberou spousty času. Ráda zkouším nové potraviny a bude mi potěšením sdílet nové i osvědčené recepty s vámi.